Index Vakbarát Hírportál

Az EBESZ felszólította Minszket a független média elleni fellépés leállítására

2011. január 6., csütörtök 00:49

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) felszólította szerdán a minszki hatóságokat, hogy szüntessék be az elnökválasztást követően a független fehérorosz sajtóorgánumok és újságírók ellen foganatosított megtorló intézkedéseket.

Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse Szjarhej Martinav fehérorosz külügyminiszternek írott levelében mélységes aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a december 19-i fehérorosz elnökválasztás után "példátlan erőszak-, megfélemlítési, letartóztatási és üldöztetési hullám" indult újságírók ellen Fehéroroszországban.

Az EBESZ bécsi székhelyén nyilvánosságra hozott levélben Mijatovic konkrét eseteket is megemlített az újságírókkal szembeni megtorló lépésekkel kapcsolatban.

A fehérorosz elnökválasztást a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka államfő nyerte meg a voksok 80 százalékával, kilenc ellenzéki jelölttel szemben, akik tömeges választási csalásokkal vádolták meg a hatóságokat. Minszk központjában tiltakozásul tízezrek tüntettek; a rendőrség közel hatszáz demonstrálót őrizetbe vett, köztük ellenzéki jelölteket, emberi jogi aktivistákat, újságírókat. Több százan máig sem nyerték vissza szabadságukat, ami az Európai Unió és az Egyesült Államok éles bírálatát váltotta ki.

A minszki kormányzat a múlt pénteken úgy döntött, hogy bezáratja az EBESZ fehéroroszországi irodáját.

Rovatok