Index Vakbarát Hírportál

Megvan Obama új kabinetfőnöke

2011. január 6., csütörtök 19:58

Egyre nagyobb szerepet kapnak Barack Obama kabinetjében azok a politikusok, akik már Bill Clinton idején is kormánytagok voltak. Talán azért, mert Clinton Obamához hasonlóan elnöksége harmadik évében már republikánus többségű törvényhozással kellett együttműködjön. Obama új kabinetfőnöke William Daley, Clinton volt kereskedelmi minisztere lett.

William Daleyt, Bill Clinton volt kereskedelmi miniszterét nevezte ki kabinetfőnökének Barack Obama a posztjáról tavaly novemberben lemondott Rahm Emanuel helyére. Daleyt, aki Obamához hasonlóan chicagói, a poszt egyik nagy esélyeseként emlegették az amerikai sajtóban, bár több demokrata párti forrás is arról beszélt, hogy nem nagyon kapkodott a poszt után.

Ez, tekintettel a republikánusok 2010 novemberi választási sikereire és arra, hogy immár az ellenzéké a többség az amerikai törvényhozás alsó házában, érthető is. Az ellenzéki többségű képviselőház nagyon megnehezítheti az elnök dolgát, hiszen ezentúl Obama kénytelen lesz a republikánusokkal egyeztetni törvényalkotási programjáról.

Daleyre pont azért eshetett Obama választása, mert Clinton elnöksége harmadik évétől szintén republikánus többségű törvényhozással volt kénytelen együttműködni, így kabinetje tagjainak nagy tapasztalata van a megosztott kormányzásban.

Daleyt centrista politikusként tartják számon, aki 2009 karácsonyán a The Washington Postban megjelentetett publicisztikájában a demokraták túlzott balra tolódásának veszélyeire figyelmeztetett. A leendő kabinetfőnök 2008-ban az Obama-kampány tanácsadója volt, ám a győzelem utáni pozícióosztáskor nem jutott számára fontos megbízatás.

Obama két másik Clinton-veteránnal is megerősítette csapatát. Új költségvetési igazgatója, Jacob Lew és a Nemzeti Gazdasági Tanács leendő igazgatója, Gene Sperling ugyanezt a posztot foglalta el Clinton idején is.

Rovatok