Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe kerül egy költségtérítéssel csaló volt brit képviselő

2011. január 7., péntek 19:46

Másfél évig tartó börtönbüntetésre ítélték a brit Munkáspárt egyik volt képviselőjét, amiért hamis elszámolásokkal vett fel költségtérítési pénzt. Ő az első politikus, akit a botrány után elítéltek.

A 61 éves volt munkáspárti képviselő, David Chaytor több mint húszezer fontra tett szert hamis elszámolásokkal. Chaytor egy londoni lakás és egy vidéki ház bérleti költségeit fizettette meg költségtérítésként az állammal, miközben az egyik ingatlannak ő maga, a másiknak pedig az anyja volt a tulajdonosa. Ezen kívül pénzt kért számítógépes szolgáltatásokért, amelyeket valójában önkéntesként, ingyen végzett a Munkáspárt egyik tagja.

Chaytor a tavalyi választásokon már nem indult, miután pártja eltiltotta ettől. A bírósági tárgyaláson bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott három vádpontban. A bíróság 18 hónapig tartó börtönbüntetésre ítélte. Ő az első politikus, akit a brit politikai életet megrázó költségtérítés botrányban elítéltek.

A botrány 2009 tavaszán robbant ki, amikor a Daily Telegraph nevű brit lap cikksorozatában nyilvánosságra hozta, hogy a brit politikusok milyen képtelen indokokkal nyújtottak be költségtérítési igényeket. A legnagyobb összegeket hamis lakásbérlésekkel szedték be a képviselők. Clayton mellett még két egykori képviselő, valamint az alsóház egy mostani és a felsőház két jelenlegi tagja ellen indítottak bírósági eljárást a költségtérítésekkel kapcsolatban.

Rovatok