Index Vakbarát Hírportál

Bűnvádi eljárás indult a Nagy-Románia Párt elnöke ellen

2011. január 10., hétfő 19:01

Vadim Tudor nyíltan megfenyegetett egy bírósági végrehajtót, rendőröket, erőszakot alkalmazott ellenük, sértegette őket. Pártja kilakoltatását próbálta így megakadályozni a bukaresti székházból.

Bűnvádi eljárást indított a román legfelső bíróság mellett működő ügyészség Corneliu Vadim Tudor ellen, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke, európai parlamenti képviselő ellen. A Mediafax román hírügynökség szerint Mariana Stefan, az egyik tanú ügyvédje közölte ezt hétfőn, ügyfele ügyészségi kihallgatását követően. Az ügy ezzel új szakaszba lépett, a politikusoknak immár gyanúsítottként kell részt vennie a további ügyészségi kihallgatásokon.

Az ügyvéd szerint Vadim Tudor ellen hatósági közeg megsértése és bírósági ítélet tiszteletben nem tartása miatt indítottak eljárást. A vádhatóság a múlt héten hivatalból indított büntetőjogi vizsgálatot, miután a politikus megpróbálta megakadályozni pártja bukaresti székházának jogerős bírósági végzés alapján tervezett kilakoltatását.

A bírósági végrehajtó a rendőrökkel együtt érkezett jogerős bírósági végzés birtokában a PRM bukaresti székházához. Vadim Tudor ordítozva különféle gorombaságokat vágott a fejükhöz, a végrehajtó nő arcába vizet loccsantott, és tegeződve sértegette őt. A rendőröket is inzultálta, lökdöste, az egyiknek lekapta a fejéről a sapkát.

A magyarellenességéről hírhedt Vadim Tudor pártja 2008-ban kiesett a román parlamentből, miután nem érte el az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Ennek ellenére 2009-ben Tudornak sikerült európai parlamenti képviselői mandátumot szereznie a PRM és az Új Generáció Pártja (PNG) nevű szélsőjobboldali román alakulat választási szövetségével.

Rovatok