Index Vakbarát Hírportál

Tartós tűzszünetet jelentett be az ETA

2011. január 10., hétfő 14:56

A baszk szakadár szervezet tartós tűzszünetről szóló hétfői bejelentésének a kormány nem ad hitelt, mivel az ETA nem tett ígéretet arra, hogy a fegyvereit is átadná. Az ETA legutóbb 2009 nyarán hajtott végre halálos áldozatokat követelő merényletet.

Tartós és nemzetközileg ellenőrizhető tűzszünetet jelentett be hétfőn az ETA a baszk ügyet felkaroló Gara nevű újság honlapján megjelent közleményben. Arról nincs szó a közleményben, hogy a szervezet átadja-e a fegyvereit, ami a spanyol kormány fő követelése. Azt írták, demokratikus eszközökkel folytatják a küzdelmet azért, hogy Baszkföldön valód demokrácia jöjjön létre.

Az elmúlt negyven évben 829 ember vesztette életét az ETA által végrehajtott terrorcselekményekben. Az ETA többször is tűzszünetet hirdetett már, de ígéreteit később rendszerint megszegte. 2006-ban ugyancsak tartós tűzszünetre szólított fel, de ez csak kilenc hónapig tartott, tárgyalásai a spanyol kormánnyal nem vezettek semmire. 2006 decemberében Madrid Barajas nemzetközi repülőterén pokolgépes támadást hajtott végre, amelyben két ember meghalt. Legutóbb 2009 júliusában Mallorca szigetén halt meg két rendőr a szervezet autóbombás merényletében.

José Luis Rodríguez Zapatero szocialista kormánya a be nem tartott kötelezettségvállalások miatt nem ad hitelt az ETA tűzszüneti javaslatainak, hanem egyértelműen azt követeli a szervezettől, hogy szolgáltassa be fegyvereit, mert különben a kormány szerint szó sem lehet a baszkföldi kérdés végleges rendezését célzó tárgyalásokról. A spanyol kormányfő két hete kijelentette, hogy igazából az egyetlen nyilatkozat, amelyet az ETA részéről vár, az, amelyben a szervezet bejelentené feloszlatását.

Az ETA-ra nyomást gyakorol politikai szárnya, az ugyancsak betiltott Batasuna párt is, amely azt követeli a szervezettől: adja egyértelmű tanújelét annak, hogy lemond az erőszakról. Az ETA, vagyis a Baszk Haza és Szabadság szeptemberben is tűzszünetet hirdetett, de nem közölte, milyen időtartamra.

A baszk szakadár mozgalmat Spanyolországon kívül terrorszervezetként tartja számon az Európai Unió és az Egyesült Államok is.

Rovatok