Index Vakbarát Hírportál

Beszólt Orbánnak a Néppárt brüsszeli frakcióvezetője

2011. január 12., szerda 12:47 | aznap frissítve

Elfogadhatatlan a határon túli magyarok választójoga – mondja az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője. Az Európai Néppárthoz tartozik a Fidesz is. Joseph Daul szóvivője később korrigálta a kijelentést.

"Elfogadhatatlan" lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek – üzente szerdán Orbán Viktor kormányfőnek Joseph Daul, az Európai Parlament konzervatív frakciójának francia elnöke, aki – hivatalból – az Európai Néppárt egyik alelnöke is.

Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy szavazati jogot ad az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbségek tagjainak, "az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével, és ez elfogadhatatlan" – figyelmeztetett Daul újságírókkal találkozva Brüsszelben.

A néppárti politikus ugyanakkor azt is mondta, hogy semmilyen problémát nem jelent az Orbán Viktor vezette Fidesz jelenléte az Európai Néppártban.

Daul kijelentése egy sajtóreggelin hangzott el, újságírói kérdésre válaszolva.

Antoine Ripoll, a frakcióelnök szóvivője később úgy pontosított, hogy Joseph Daul valójában a határon túl élő és magyar állampolgársággal nem rendelkező, de magyar származású személyek esetleges magyarországi szavazati jogára utalt elutasító értelemben. "A kettős állampolgárokkal kapcsolatban Joseph Daul nem kívánt véleményt nyilvánítani" - mondta Ripoll.

Máshol is téma volt

A szavazati jog témája az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján is felmerült: egy tudósító az uniós végrehajtó testület állásfoglalását kérte, mondván, jelentős politikai hordereje van annak, ha egy ország állampolgárságot és szavazati jogot ad más államokban élő polgároknak.

Viviane Reding igazságügyi EU-biztos szóvivője válaszában kifejtette: az állampolgársággal kapcsolatos ügyekben maguk a tagállamok viselik a felelősséget, és a brüsszeli bizottságnak nincs hatásköre, nincs lehetősége fellépni ilyen kérdésekben. A szóvivő utalt a felmerülő kérdések kétoldalú alapon történő kezelésének fontosságára, és szerinte magától értetődő politikai igény, hogy az államok ebben felelősségteljesen járjanak el.

José Manuel Barroso európai bizottsági elnök szóvivője arra a kérdésre, hogy a magyar állampolgársági törvény ügye felmerült-e a brüsszeli bizottság és a magyar kormány múlt pénteki budapesti találkozósorozatán, azt válaszolta, hogy tudomása szerint nem, de mivel nem tudott minden egyes megbeszélésen részt venni, ennek utána kell néznie.

Rovatok