Index Vakbarát Hírportál

A néppárti EP-frakció szerint manipulatívak a magyarok elleni vádak

2011. január 12., szerda 17:21

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója elutasítja a magyar kormánnyal szemben a médiatörvény miatt elhangzó, "politikailag motivált" vádakat, hangsúlyozta nyilatkozatában Joseph Daul, a jobbközép frakció francia vezetője.

A politikus - aki szerint a néppárti EP-képviselők erősen elkötelezettek a szabadságjogok, azon belül a sajtószabadság védelme mellett - utalt arra, hogy az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja azt, hogy a törvény összhangban van-e az uniós joggal.

A néppárti képviselőcsoport bízik abban, hogy ha a médiatörvény egyes elemeit meg kell változtatni, azt Magyarország meg fogja tenni, miként azt Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, olvasható a nyilatkozatban.

A néppárti frakció szerdán ülést tartott, és a nyilatkozat szerint kifejezte a magyar kormány iránti szolidaritását és támogatását a médiatörvény ügyében.

Az uniónak okoznak kárt

A frakció felszólítja az EP többi politikai frakcióját, hogy hagyjanak fel a "manipulatív kommentárokkal". Megítélése szerint ezek a bírálatok a legtöbb kárt az Európai Unió egészének okozzák, amely létrejötte óta most néz szembe a legnagyobb kihívásokkal. E kihívások közepette a néppárti frakció minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy a magyar kormány sikerrel lássa el az EU Tanácsának elnöki tisztségét, tette hozzá a frakcióvezető.

Daul emlékeztetett arra, hogy a magyar jobbközép kormány és annak vezető ereje, a Fidesz "az elmúlt két évtizedben bebizonyította az EU és annak demokratikus értékei melletti elkötelezettségét". Szerinte Orbán Viktornak a demokratikus európai értékek melletti elkötelezettségét mutatja az is, hogy a magyar miniszterelnök biztosítékot adott arra: módosítani fogják a törvényt, ha az Európai Bizottság elemzése azt szükségesnek ítéli.

Rovatok