Index Vakbarát Hírportál

Gatyára vetkőztették az újságírókat Netanjahu gorillái

2011. január 12., szerda 20:43

Az izraeli miniszterelnök biztonsági szolgálata arra kényszerítette egyes külföldi médiák tudósítóit, hogy vetkőzzenek le, mielőtt átengedik őket az ellenőrzésen, közölték szemtanúk.

Benjámin Netanjahu kedd este tartotta szokásos éves nemzetközi sajtótájékoztatóját Jeruzsálem egyik nagy szállodájában. A több tucat meghívott újságíró közül a biztonsági ügynökök egyeseket megaláztak, olykor motozásnak vetettek alá.

Szemtanúk szerint a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió egyik riporterével, egy 31 éves izraeli nővel le akarták vetetni a melltartóját. A nő négyhónapos terhes, ezért azt kérte, hogy ne használják esetében a fémdetektort. Ezt követően a biztonsági ügynökök felszólították, hogy vetkőzzön, ám az újságírónő visszautasította, hogy levegye a melltartóját.

Egyes tudósítók inkább be sem mentek, de nem engedték meg a motozást. A The Wall Street Journal irodavezetőjének, másokhoz hasonlóan, le kellett vetnie az alsóneműjét.

"Teljességgel elfogadhatatlan"

Az Izraelben akkreditált külföldi újságírók szövetsége (FPA) élesen tiltakozott a miniszterelnöki hivatalnál. "Tisztában vagyunk a biztonsági követelményekkel, de teljességgel elfogadhatatlan, hogy meghívnak embereket egy ötcsillagos szállodában tartandó fogadásra, aztán arra kényszerítik őket, hogy a bejáratnál vetkőzzenek le" - hangsúlyozta  közleményében az FPA, amely biztosítékokat követelt arra nézve, hogy a jövőben nem fordul elő ilyen eset.

A miniszterelnök védelméért felelős izraeli belbiztonsági szolgálat egyik szóvivője azt állította, hogy csak az al-Dzsazíra munkatársnőjével volt probléma, a meghívottak közül csak ő utasította el a szokásos biztonsági ellenőrzést.

Az izraeli miniszterelnökök biztonságát szolgáló intézkedéseket még tovább szigorították, miután 1995-ben egy szélsőséges jobboldali zsidó meggyilkolta Jichák Rabin akkori kormányfőt. A hivatalos eseményekről tudósító összes újságírót, még a legismertebbeket is, minden alkalommal ellenőrzik.

Rovatok