Index Vakbarát Hírportál

Ivott a Kaczynskival lezuhant légierő-parancsnok

2011. január 12., szerda 12:14

A lengyel elnök különgépének tavalyi katasztrófáját vizsgáló orosz bizottság végső jelentése szerint alkoholt találtak a lengyel légierő parancsnokának vérében. A dokumentum szerint a parancsnok és Kaczynski is nyomást gyakorolt a pilótákra, hogy a köd ellenére Szmolenszkben landoljanak.

A lengyel elnök különgépének tavalyi katasztrófáját vizsgáló orosz bizottság végső jelentése szerint alkoholt találtak a lengyel légierő parancsnokának vérében. Andrzej Blasik tábornok is a pilótafülkében tartózkodott, mielőtt a repülő lezuhant. A bizottság szerdán adta át a zárójelentést a moszkvai lengyel nagykövetségnek.

Az orosz jelentés szerint a vizsgálat azt állapította meg, hogy "a különgép pilótáinak tevékenységében alapvető hiányosságok voltak". Tatjana Anogyina, a bizottság vezetője azt mondta szerdán, hogy "hiányosságok mutatkoztak meg a pilóták felkészültségében egy kiélezett helyzetben, illetve abban, hogy döntsenek egy másik repülőtér kiválasztásában".

A Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép tavaly április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében. A fedélzeten utazó 96 ember közül senki sem élte túl a katasztrófát. A küldöttség a katyni mészárlás 70. évfordulóján rendezett megemlékezésre utazott Oroszországba, amikor a TU-154-es gép leszálláshoz készülve földnek csapódott.

Az orosz jelentés szerint több magas rangú lengyel tisztségviselő tartózkodott a pilótafülkében, és "nyomást gyakoroltak a pilótákra, akik figyelmen kívül hagyták az orosz légiirányítás tanácsát, hogy egy másik repülőtéren szálljanak le." Anogyina közlése szerint "rossz hatással volt a pilóták döntési képességére az a tény, hogy a lengyel légierő parancsnoka, a protokollfőnök, valamint a repülőgép fő utasa pressziót fejtettek ki rájuk". A bizottság vezetője nem nevezte meg a"legfőbb utast", de az AFP szerint egyértelműen a lengyel elnökre célzott.

Anogyina azt is elmondta, hogy "a különgép pilótái többször kaptak információkat a kedvezőtlen időjárásról a szmolenszki Szevernij repülőtér légiirányítóitól és egy nem sokkal korábban ott landoló Jak-40-es gép személyzetétől". Az orosz vizsgálóbizottság vezetője szerint "a Tu-154-es különgép pilótái mégsem amellett döntöttek, hogy egy másik repülőtéren teszik le a gépet, és ez volt a kezdete a katasztrófához vezető eseménynek".

Egy héttel ezelőtt Lengyelország oroszországi nagykövete arra szólította fel Moszkvát, hogy a lehető legrövidebb időn belül szolgáltassa vissza Varsónak az elnöki repülőgép roncsait. "Elvárjuk, hogy a repülőgép maradványait juttassák vissza Lengyelországba, ha a nyomozásban ezekre már nincs szükség. Úgy véljük, ennek olyan hamar meg kell történnie, amilyen hamar csak lehet" – fogalmazott Wojciech Zajaczkowski.

Rovatok