Index Vakbarát Hírportál

Felborult egy kénsavszállító hajó a Rajnán

2011. január 13., csütörtök 08:52 | aznap frissítve

2400 tonna kénsavat szállított az az uszály, ami csütörtökre virradó éjjel szenvedett balesetet a Rajnán.

Felborult egy kénsavat szállító tartályhajó csütörtökre virradó éjjel a Rajnán, Sankt Goarnál, Koblenz és Mainz között. A hajó négytagú személyzetéből kettő eltűnt, jelentette a német folyami rendőrség.

A Lorelei-sziklánál történt balesetet reggel 5 órakor jelezte a Waldhof kapitánya. A személyzet két másik tagját kimentették a vízből, majd kórházba szállították őket, írja a Bild. A hatóságok infravörös kamerával felszerelt helikopterekkel keresik az eltűnteket. A Rajna vize alig több mint négy fokos, így ha nem találják meg hamar az eltűnteket, nem sok esélyük van rá, hogy életben maradnak a fagyos vízben.

A legénység tagjainak nemzetiségéről még nincs hír.

A 110 méter hosszú hajó több mint 2400 tonna kénsavat szállított, jelenleg oldalára borulva, csaknem teljesen elsüllyedve vesztegel a Rajna egyik legszűkebb kanyarulatában.

A német zászló alatt hajózó uszály a délnyugat-német Ludwigshafenből Belgiumba, az antwerpeni kikötőbe tartott: a világ legnagyobb vegyi gyára, a BASF két telephelye közt szállított kénsavat Európa legforgalmasabb vízi útján. A BASF részvényei a hírre esni kezdtek, majd amikor kiderült, hogy az esetleges vegyi katasztrófáért a hajót üzemeltető cég lenne felelős, a tőzsde visszakorrigált, írja a Bloomberg.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. A hajó vadonatúj, a folyamhajózási társaság monitorán rögzített felvétel tanúsága szerint normál sebességgel haladt, nem mutatott semmilyen rendellenességet, majd egyszer csak eltűnt a képernyőről. Egyes hírek szerint tűz ütött ki a hajó tatjában, ahol a legénység tartózkodott.

Nem tudni biztosan, hogy szivárog-e a rendkívül maró hatású vegyi anyag a tartályból. A tömény kénsav, ha a folyóba jut, komoly környezeti katasztrófát okozhat. A folyó lentebbi szakaszán végzett gyorsmérések egyelőre nem mutattak kénsavszennyezést. A hírek szerint az uszály hajóteste duplafalú, így van rá esély, hogy a kénsavtartályok nem sérültek meg.


View Larger Map

A baleset miatt leállították a hajóforgalmat a Rajna érintett szakaszán, írja  a Welt Online. A Lorelei-sziklánál éles kanyart vesz a Rajna, az erős áramlatok és a víz alatti sziklák miatt sok hajóbaleset történt már a folyó e szakaszán. (A Lorelei a Rajna jobbpartján, St.Goar és Oberwesel közt, Hessen-Nassauban meredeken kiemelkedő 132 méter magas, palákból álló szikla. A sziklán a monda szerint egy vízitündér lakik, aki énekével a hajósokat csalogatja, míg a sziklához nem ütődnek és hajójuk el nem sülyed.)

Jelenleg  a Rajnán - az utóbbi időszakban hullott sok csapadák - miatt amúgy is magas a vízállás, és a hideg idő miatt jégzajlás is nehezíti a hajóközlekedést. Egyelőre persze nem világos, hogy mindezek mennyiben járultak hozzá a csütörtöki baleset bekövetkeztéhez.

Az oldalára dőlt tartályhajót szakembereknek sikerült rögzíteni, jelenleg azon fáradoztak, hogy kivontassák a hajózási útvonalról. Kiemelése és a baleset vizsgálata hetekig eltarthat, hangzott el a ZDF televízió déli híradójában. Emiatt egyelőre azt sem lehet tudni, meddig nem közlekedhetnek hajók a Rajna érintett szakaszán.

Rovatok