Index Vakbarát Hírportál

Németh: A német miniszter csak logikai lehetőséget vetett fel

2011. január 13., csütörtök 19:54 | aznap frissítve

Németh Zsolt külügyi államtitkár azt mondta, hogy Werner Hoyer német államminiszter utólagosan jelezte, ő nem szólított fel a magyar EU-elnökségi jogok korlátozására, csak ennek logikai lehetőségét vetette fel. Németh szerint még Németország sem javasolhatja a magyar EU-elnökségi jogok korlátozását.

Magyarország még egy olyan fontos, kiemelt barátja és partnere részéről sem tudja elfogadni, hogy a magyar EU-elnökségi jogok korlátozását célzó javaslattal éljen, mint Németország, mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár Budapesten német kollégájának.

"Leszögeztem, hogy ezt a magunk részéről elfogadhatatlannak tartjuk, akármilyen jók is a magyar-német gazdasági és politikai kapcsolatok" - mondta Peter Ammon német külügyi államtitkárral folytatott megbeszélése után.

Németh Zsolt szerint azok a belpolitikai jellegű viták, amelyek Németországban a magyarországi médiakérdést övezték, semmiképpen sem járhatnak azzal, hogy Werner Hoyer külügyi államminiszter véleményéhez hasonló kormányzati álláspontok fogalmazódjanak meg.

Werner Hoyer a dpa német hírügynökség január 4-i jelentése szerint kijelentette: a német kormány ellenzi, hogy Magyarország EU-elnökként a keleti partnerországokkal médiaügyekről tárgyaljon. Álláspontját az új magyar médiatörvénnyel indokolta, amely szerinte a médiát szigorú állami ellenőrzésnek veti alá. A Külügyminisztérium válaszközleményében azt írta, hogy a kormány határozottan elutasít minden olyan megnyilatkozást, amely kétségbe vonja a magyar uniós elnökség cselekvőképességét és az elnökségi feladatok korlátozásának lehetőségét veti fel.

Németh Zsolt csütörtökön azt mondta, hogy Hoyer utólagosan jelezte, ő nem szólított fel a magyar EU-elnökségi jogok korlátozására, csak ennek logikai lehetőségét vetette fel.

Az államtitkár szerint fontos, hogy Berlin is teljes mértékben elfogadhatónak és megnyugtatónak tartja, hogy az Európai Bizottság és a magyar kormány együttes ülésén közös megközelítés született arról, hogy az EU elvégzi a médiatörvény vizsgálatát, és Magyarország kész az EU javaslatait elfogadni.

Az államtitkár német kollégájával folytatott egyeztetései után azt mondta: Magyarország örül annak, hogy a német fél is úgy látja, Magyarország felkészült az EU-elnökségre.

Peter Ammon az EU-elnökséggel kapcsolatban érkezett Budapestre, pénteken Gödöllőn részt vesz az EU-ügyi miniszterek, illetve államtitkárok informális találkozóján.

Négy újságíró-szervezet tiltakozik

Négy hazai újságíró-szervezet Magyarország belügyeibe avatkozásnak tartja, hogy a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet arra szólította föl Ausztria alkancellárját, kényszerítse a magyar miniszterelnököt a médiatörvény visszavonására. A Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Magyar Újságírók Közössége és a Protestáns Újságírók Szövetsége közleményükben azt írták: elfogadhatatlan "a szakma egy szűk rétegét képviselő" szervezet követelése, s az csak a magyar kormány nemzetközi szinten történő ellehetetlenítését szolgálja, semmi köze a sajtószabadsághoz.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet ausztriai tagozata társszervezetekkel közösen tüntetést szervez péntekre a bécsi magyar nagykövetség elé. A szervezők az Emberi Jogok Európai Egyezményével, valamint a sajtószabadság és a tájékozódáshoz való jog alapelveivel ellentétesnek tartják a médiatörvényt, és annak visszavonását sürgetik. Ezért felhívták az osztrák kormányt, hogy diplomáciai szinten is egyértelműen lépjen fel a törvény ellen, Josef Pröll alkancellárt, az Osztrák Néppárt elnökét pedig arra szólították fel, hogy gyakoroljon nyomást Orbán Viktor miniszterelnökre.

Rovatok