Index Vakbarát Hírportál

A bolgár parlament lemondatott 35 nagykövetet

2011. január 14., péntek 15:41

Harmincöt bolgár nagykövetet szólított fel távozásra a szófiai parlament pénteken, miután nyilvánosságra került, hogy az egykori kommunista titkosszolgálatnak dolgoztak. A 152 képviselő támogatásával 33 ellenében jóváhagyott törvényhozási nyilatkozat szerint "önként kell lemondaniuk azoknak a diplomatáknak, akik együttműködtek a Darzavna Szigurnoszt-tal, hogy így lehessen enyhíteni a Bulgáriát érő negatív hatáson."

A kormány már felszólította Georgij Parvanov államfőt, hogy váltsa le az érintett diplomatákat, köztük a pénteken megnevezett 35 nagykövetet, nyolc ügyvezető nagykövetet, és négy konzult. Az ügyet a titkosszolgálati archívumokat vizsgáló bolgár állami bizottság tárta fel. Eszerint több mint 450 diplomatát vizsgáltak meg.

A bizottság december közepén 192 olyan diplomata nevét tette fel az internetre, akik külképviseleteken dolgoztak vezető posztokban a rendszerváltás után, és előzőleg a kommunista rendszer titkosszolgálatának munkatársai, ügynökei voltak, főleg a hírszerzés és a kémelhárítás területén. A bizottság szerint az érintett vezető diplomaták közül sokan fontos városokban szolgáltak vagy szolgálnak, így például Stockholmban, Berlinben, Londonban, Lisszabonban, Madridban, Rómában, Moszkvában, Pekingben és Tokióban. A kompromittálódott diplomaták között van Bulgária jelenlegi EU-képviselője, valamint a Vatikánban és az ENSZ-ben szolgáló misszióvezetője is.

Az államfő eddig megakadályozta a diplomaták leváltását, amit egyedül ő tehet meg rendeletileg. Parvanov azzal indokolta döntését, hogy egyenként kell megvizsgálni az ügyeket. A külügyminisztérium közlése szerint amennyiben az elnök továbbra sem hajlandó leváltani a nagyköveteket, a tárca vezetője csak annyit tehet, hogy konzultációra visszahívja, és önkéntes lemondásra szólítja fel őket. A Trud című bolgár napilap szerint az érintett diplomaták nagy részének idén lejár a hivatali mandátuma, és sokan közülük nyugdíjba mennek.

Rovatok