Index Vakbarát Hírportál

Az ír miniszterelnök nem mond le pártelnöki tisztéről

2011. január 16., vasárnap 19:39

Brian Cowen ír miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy nem mond le önként a kormányzó Fianna Fáil párt vezetéséről, bár pártján belül is többen bírálják amiatt, ahogy Írország rekordméretű államháztartási deficitjét kezeli.

A miniszterelnök azt is közölte, kedden a párton belül szavazást tartanak arról, hogy maradjon-e a Fianna Fáil vezetője, és csak akkor távozik, ha a szavazáson a többség azt kívánja. Az elmúlt napokban Brian Cowen pártja parlamenti képviselőivel tárgyalt, akik közül sokan azt akarják, hogy távozzon a párt éléről, és e konzultációk alapján döntött.

Megfigyelők szerint kérdéses, hogy a dublini kormány hivatalban tud-e maradni a márciusi választásokig, és képes lesz-e elfogadtatni azt a törvényt, amely az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap követelésére 67,5 milliárd euróval mérsékli az ír államháztartás hiányát.

Fennáll a lehetősége annak, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be, és kikényszeríti a kormány távozását. Brian Cowen 2008 óta tölti be a miniszterelnöki tisztet. A Fianna Fáil 1987 óta kormányozza az országot. A párt vezetője automatikusan a párt miniszterelnök-jelöltje is.

Rovatok