Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Haiti exdiktátora ellen

2011. január 18., kedd 20:01 | tizenhárom éve frissítve

Sikkasztás és hűtlen kezelés miatt vádat emeltek Jean-Claude Duvalier, az ország nyolcvanas években elűzött diktátora ellen a haiti ügyészek, majd szabadon engedték a férfit. A karibi ország egykor rettegett diktátorának egyik ügyvédje bejelentette, hogy védence továbbra is az igazságszolgáltatás rendelkezésére áll.

Duvalier-t reggel vették őrizetbe, majd szállították a port-au-prince-i igazságügyi palotába, ahonnan felesége társaságában távozott, és az őt faggató újságíróknak mindössze annyit mondott, hogy jól van.

A Baby Doc néven ismert, mostanáig Párizsban élő politikus vasárnap tért vissza váratlanul a karibi országba, Port-au-Prince nemzetközi repülőterén kijelentette: azért jött, hogy segítsen Haiti népén. A volt diktátort felesége is elkísérte, aki kijelentette, hogy az egy évvel ezelőtti, pusztító erejű haiti földrengés után határozták el, hogy hazatérnek.

Kedden törvényszéki illetékesek látogatták meg szálláshelyén Duvalier-t, és a nyolcvanas években ellopott állami vagyonról érdeklődtek, írja a BBC. Később rendőrök jelentek meg a szállodában és elvitték az egykori diktátort.

Duvalier letartóztatása nem ment simán. Amikor kihozták a szállodájából, több tucat híve várta, és megpróbálta megakadályozni az elszállítását. A rendőrségi gépkocsinak mintegy negyed órát kellett vesztegelnie a parkolóban, mire a fegyveres rendőrség eltávolította a rögtönzött akadályokat. A fővárosban lévő hotelt jelenleg a rendőrség ellenőrzése alatt tartja.

Baby Doc 1971-ben lépett apja, Francois Duvalier örökébe, és hozzá hasonlóan kegyetlen, diktatórikus módszerekkel kormányozta az országot 15 évig. Magánrendőrsége minden ellenzéki megmozdulást elfojtott, ártatlan emberek tízezreit kínozta és gyilkolta meg, miközben az ország népe mérhetetlen szegénységben élt. A nyolcvanas évek közepén Haitin népfelkelés robbant ki, amely elűzte a Duvalier családot az országból. A vádak szerint az 1986-ban külföldre szökött Baby Doc az állami vagyon jelentős részét magával vitte.

Várhatóan sokan fognak magánvádas eljárást kezdeményezni Baby Doc ellen azok közül, akikkel magánrendőrsége elbánt a 15 éves uralma alatt. Valószínűleg fellépnek ellene emberi jogi szervezetek is, hogy felelősségre vonják több ezer ember megkínzásáért és meggyilkolásáért.

Az Emberi Jogok Védelmének Nemzeti Hálózata (RNDDH) elnevezésű haiti szervezet is szeretné, ha bíróság elé állítanák az egykori diktátort, mondván az emberiesség elleni bűntettek nem évülnek el. Jean-Max Bellerive haiti kormányfő viszont úgy vélekedik, hogy Duvalier-nek joga volt a hazatérésre.

Rovatok