Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal oszlatott a rendőrség Tuniszban

2011. január 18., kedd 15:22 | aznap frissítve

Kedden folytatódtak Tunéziában a tüntetések, a fővároson kívül más tunéziai városokban is utcára vonultak a tiltakozók, ötezren tüntettek például Szfákszban, az ország gazdasági metropoliszában.

Erőszakosan, könnygázzal oszlatott szét a rendőrség kedden Tuniszban mintegy ezer tüntetőt, köztük iszlamistákat, akik amiatt tiltakoztak, hogy a bukott Ben Ali elnök utáni kormányban is bennmaradt az előző, nagyon népszerűtlen rezsim több tagja.

A demonstrálók élén haladt a 63 éves Szadok Suru, a Ben Ali által betiltott Ennahda tunéziai iszlamista mozgalom volt elnöke, aki tavaly október végén szabadult, miután húsz évet töltött börtönben politikai tevékenysége miatt. "Az új kormány nem képviseli a népet, buknia kell. Nemet mondunk az RCD-re" - mondta az AFP-nek a Tunisz központjában, a Habíb Burgiba sugárúton lezajlott tüntetésen. Az RCD a korábbi elnök vezette Alkotmányos Demokratikus Egyesülés rövidítése.

Az iszlamista vezetőt hárman vették körül, láthatólag a testőrei. Fiatalok "Igent mondunk az Ennahdára" feliratot tartottak magasra a közelében. A rendőrök távozásra szólították fel a tüntetőket az érvényben lévő rendkívüli állapot értelmében, amely szerint háromnál többen nem gyülekezhetnek, majd - szakítva a hétfői tüntetésen tanúsított visszafogottságukkal - könnygázt vetettek be, és gumibotjaikat is használták a tömeg szétzavarásához.

Az először még csak néhány száz főnyi tüntető először a környező utcákba menekült a könnygáz elől, majd nagyobb számban tért vissza, a rendőrök újabb, igen erőteljes beavatkozását váltva ki. "RCD, gyilkosok!" - skandálták a tiltakozók, meg azt, hogy "Kenyéren és vízen lehet élni, de az RCD-vel nem!".

"Elutasítjuk ezt a bűnöző kormányt, amely el akarja lopni népünk lázadását - mondta egy tüntető. - Olyan kormányt akarunk, amely valóban a népet képviseli. Elítéljük az ellenzéki bábpártokat, amelyek most a kormányban vannak."

Lemondott négy ellenzéki kormánytag

Pár órával a tüntetés után lemondott négy miniszter, akit az ellenzék képviseletében vontak be hétfőn a nemzeti egységkormányba. Nem tudni, hogy lépésük az egész - 40 tagú - testület bukását fogja-e okozni. Hárman közülük a nagy mozgósító képességgel rendelkező UGTT szakszervezeti mozgalom tagjai, a negyedik az FDLT ellenzéki párthoz tartozik. Fontolgatja a lemondását egy ötödik miniszter is.

Felfüggesztette koalíciós tagságát, és szintén kivonulással fenyegetőzik az et-Tadzsdíd ellenzéki párt, amely maga is azt követeli, hogy a megbukott rezsim összes tagja távozzék a kormányból. Vezetője, Musztafa ben Dzsaafar közölte, hogy konzultációk folynak a miniszterelnökkel a kormány összetételéről, és a tárgyalásokban részt vesz az UGTT is.

Tüntetések voltak más tunéziai városokban is. Mintegy ötezren tüntettek Szfákszban, az ország gazdasági metropoliszában, ahol néhány napja tüntetők felgyújtották az RCD impozáns székházát. Ezrek gyűltek össze Szídi-Bu-Zídban is, ahonnan elindult december közepén a népi felkelés Ben Ali önkényuralma ellen. A közeli Regebben körülbelül ezer résztvevője volt egy tiltakozó menetnek. Kaszrínban, a "jázminos forradalom" egy másik erődítményében ötszázan gyűltek össze, főként jogászok és szakszervezetiek.

Szakított a Szocialista Internacionálé a bukott elnök pártjával

Kizárta a Szocialista Internacionálé (SZI) a megbukott tunéziai elnök, Zin el-Abidin ben Ali pártját, az RCD-t, közölte kedden Strasbourgban Martin Schulz, az európai szocialisták frakcióvezetője az Európai Parlamentben.

Schulz újságíróknak elmondta, hogy az RCD a hetvenes évek óta tagja volt a Szocialista Internacionálénak, de ennek most vége. A szervezet honlapján az olvasható, hogy a tunéziai párt kizárása "tekintettel van a rendkívüli körülményekre, összhangban mozgalmunk értékeivel és elveivel".

A német Baloldali Párt képviselője, Diether Dehm elkésettnek és "kínosnak" nevezte az RDC kizárását. Húsz éven át a Szocialista Internacionálé "töretlen hűséggel" állt a diktátor pártja mellett. Az SPD-nek, mint a SZI tagjának föl kell tennie a kérdést, miért nem vallott korábban színt "a demokrácia és az emberi jogok mellett".

Rovatok