Index Vakbarát Hírportál

Távirányítású bombát találtak egy Martin Luther King megemlékezésen

2011. január 19., szerda 22:32

Az amerikai Spokane-ben megrendezett Martin Luther King megemlékezésen egy hátizsákban találtak pokolgépet.

Kifinomult, távirányítással működésbe hozható szerkezet volt az a bomba, amelyet egy Martin Luther King emlékére megrendezett demonstráció helyszínén találtak a Washington állambeli Spokane-ben - közölte szerdán egy névtelenséget kérő tisztségviselő, akinek módja volt megismerkedni a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vizsgálatának részleteivel.

A hátizsákba rejtett pokolgépet hétfőn, alig egy órával a King-megemlékezés kezdete előtt találta meg a városi önkormányzat három alkalmazottja. Az FBI az AP hírügynökségnek nyilatkozó, névtelen informátor szerint megállapította, hogy a bomba hatalmas pusztítást okozott volna, ha sikerül felrobbantani.

Megtalálói a hátizsákból kilátszó vezetékekre figyeltek fel, és azonnal riasztották a hatóságokat. A tűzszerészeknek sikerült probléma nélkül hatástalanítani a szerkezetet. A készülő merénylettel kapcsolatban a hatóságok nem kaptak előzetes figyelmeztetést, s a meghiúsított merényletért senki sem vállalta a felelősséget.

Az FBI 20 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki az üggyel kapcsolatban a gyanúsított letartóztatásához és elítéléséhez is elegendő bizonyítékot tud szolgáltatni.

Az Idaho állam határárától nem messze, északra fekvő Spokane-ben az elmúlt három évtizedben többször is előfordultak kormányellenes és rasszista indíttatású incidensek.

Rovatok