Index Vakbarát Hírportál

Elsöprő többséggel szavazott az elszakadásra Dél-Szudán

2011. január 21., péntek 15:37

Még nincsenek meg a végleges eredmények, de már az eddig összeszámolt szavazatok alapján is kijelenthető, hogy Dél-Szudán az elszakadás mellett döntött. Délen még kivárnak az ünnepléssel, de már az északiak is az átmeneti időszakra készülnek.

Az első hivatalos adatok szerint szinte az összes dél-szudáni az elszakadás mellett döntött az előző heti népszavazáson, ezzel júliusban hivatalosan is megszülethet a világ legújabb országa.

A Dél-Szudáni Népszavazási Bizottság honlapja szerint 98,6 százalék szavazott a függetlenségre, és délen már a szavazatok 83,4 százalékát, az ország többi részén pedig az összeset összeszámolták már. A bizottság már korábban bejelentette, hogy a részvételi arány meghaladta a szükséges 60 százalékot, írja a Reuters.


Szudán nagyobb térképen való megjelenítése

Egyedül Darfúr déli részén volt egy kis terület, ahol a szavazók többsége, 63,2 százaléka az egység mellett döntött, és csak 36,8 százalék támogatta a függetlenséget. A déli hatóságok szerint ez részben annak köszönhető, hogy többen is délieknek adták ki magukat a regisztrációnál, miközben valójában északiak voltak. Összeségében az északon élő déliek 57,65 százaléka szavazott az elszakadásra.

Végleges adatok februárban lesznek, a déli tisztviselők eddig óva intettek attól, hogy már nagy ünnepségek kezdődjenek, mivel nem akarják túlságosan hergelni az északiakat. A Reuters tudósítója szerint meglepően nyugodt a hangulat Dzsubában, a leendő déli fővárosban, miközben a szavazás kezdetét még óriási előkészületek előzték meg.

Az Északon kormányzó NCP egyelőre bejelentette, hogy majd a végleges eredmények után reagálnak hivatalosan is. Ugyanakkor jelezték, hogy a népszavazás várható eredményére tekintettel már az átmeneti időszakra készülnek, a határok végleges meghúzására és az olajban gazdag Abjei problémájára. A terület a korábbi megállapodás szerint külön referendumon dönthet hovatartozásáról.

Hetekkel ezelőtt még a közvetlen polgárháborút sem lehetett kizárni a szavazás után, sokan attól tartottak, hogy az északiak nem fogják békésen elengedni az olajban gazdag határvidéket. A harcokat sikerült elkerülni, de az olajbevételek miatt továbbra is egymástól függő két területnek számos kritikus kérdésben kell megegyeznie, a határok és az olajbevételek eloszlása mellett még a nomád legeltetéssel is számolniuk kell.

Szudánban régóta húzódik az ellentét a nagyrészt keresztény és animista feketék lakta déli országrész és az északon élő muzulmán arabok között, a több évtizedig tartó polgárháborúban kétmilliónál is több ember vesztette életét. A két oldal végül nemzetközi nyomásra 2005-ben kötött békemegállapodást, amelyben garantálták, hogy a déli országrész népszavazáson dönthet a függetlenségéről.

Rovatok