Index Vakbarát Hírportál

A palesztinok odaadák volna Kelet-Jeruzsálem nagy részét

2011. január 24., hétfő 10:04

Az al-Dzsazíra hírtelevízióhoz eljuttatott dokumentumok szerint a 2000-2010 közötti béketárgyalások során a palesztin tárgyalóküldöttség nagyon komoly, a mandátumán túlmenő engedményeket tett az izraeli félnek, azonban ez is kevés volt a megállapodáshoz.

Az arab hírtévének kiszivárogtatott, több mint 16 ezer tárgyalási jegyzőkönyv, email és egyéb dokumentum minden korábbinál mélyebb betekintést enged a béketárgyalásokon a zárt ajtók mögött történtekbe. A legmeglepőbb részletek az Izraelnek tett nagyon jelentős engedményekről szólnak, melyeket a palesztin delegáció tagjai hazugságnak neveznek.

A hitelesnek tűnő, ám a BBC szerint egyelőre ellenőrizhetetlen valóságtartalmú dokumentumok szerint a palesztin küldöttség beleegyezett, hogy Izrael megtartsa a hat napos háború során elfoglalt, és a nemzetközi közösség által a mai napig nem az ország részének tekintett kelet-jeruzsálemi területeket. Az izraeli fél azonban nem fogadta el az ajánlatot, legalábbis erre utal, hogy a tárgyalások végül nem vezettek eredményre.

A palesztinok a dokumentumok szerint abba is belementek volna, hogy Jeruzsálemben az iszlám szent helyeket egy nemzetközi testület felügyelje, és tíz évre évi százezer főben korlátozzák a hazatérő menekültek számát. A BBC szerint a dokumentumokat palesztin oldalról szivárogtatták ki: az Izraelnek tett engedmények a hivatalos palesztin  álláspontnál lényegesen rugalmasabb tárgyalási stratégiára utalnak, ami – ha igaz – nagyon kellemetlen lenne az érintettek számára.

"Ha ilyen engedményeket tettünk, vajon Izrael miért nem írta alá a békemegállapodást?" – kérdezett vissza al-Dzsazírának adott interjújában a palesztin delegáció vezetője. Mahmúd Abbász, a palesztin hatóság elnöke szintén értetlenségét fejezte ki a dokumentumokkal kapcsolatban. A békefolyamat hónapokkal ezelőtt akadt meg, látszólag azért, mert Izrael nem hajlandó lemondani arról, hogy zsidó telepek létesüljenek az elfoglalt területeken.

Az egyik legkínosabb új információ szerint a palesztin delegációt előre értesítették a küszöbön álló, két évvel ezelőtti gázai offenzíváról. A kiszivárgott dokumentumok most tovább erősíthetik a palesztinok frusztrációját, amiért küldöttségük képtelen hatékonyan fellépni az izraeli terjeszkedés ellen, sőt, felhatalmazás nélkül tettek engedményeket a területek átengedéséről, melyeket Izrael viszont nem sietett elfogadni.

A dokumentumok alapján úgy tűnik, hogy a meglehetősen szervezetlen palesztin tárgyaló fél kétségbeesetten próbált megállapodásra jutni, ezért – az egyik 2008 májusi tárgyalás leirata szerint – még abba is belementek, hogy szinte az összes, Kelet-Jeruzsálem körül épült zsidó telep a békemegállapodás után is izraeli kézben maradjon, azaz egy minden korábbinál nagyobb egységes Jeruzsálem jöjjön létre.

A BBC szakértője, Jonathan Marcus szerint a történtek alááshatják a mérsékeltnek tartott Mahmúd Abbász tekintélyét választói szemében, és a radikális palesztin erők térnyeréséhez vezethetnek. Ugyanakkor az ügyön a Netanjahu-kormány is veszít, mivel gyorsan romló nemzetközi tekintélyét csak a békefolyamatban elért sikerekkel tudná helyreállítani.

A palesztin frusztrációt tovább fokozza, hogy Izraelt a sosem látott engedmények ígérete sem hatotta meg, és semmit sem ajánlottak cserébe. Az ügy Washingtonra sem vet túl jó fényt, 2009-es kairói beszédében ugyanis Barack Obama egyenlő mércét ígért a béketárgyalások résztvevőinek. Ez az ígérete most nem a legjobb színben tűnik fel, miután – a tárgyalásokon részt vevő – megbízottjai a palesztin követelésekre utóbb rendre szűkszavú elutasításokkal reagáltak.

Rovatok