Index Vakbarát Hírportál

Amerikai figyelmeztetés a Hezbollahnak

2011. január 24., hétfő 23:44

Meg fogja nehezíteni a Libanonnak nyújtott amerikai támogatást, ha a militáns síita Hezbollah szervezet vezető helyet kap az ország kormányában - jelentette ki hétfőn Washingtonban Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő.

Crowley szerint minél nagyobb lesz a Hezbollah szerepe a bejrúti kormányban, annál problematikusabbá válik majd az amerikai-libanoni viszony. Az Egyesült Államok terrorista szervezetnek tekinti az iráni és szíriai támogatással működő Hezbollahot.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mit lép majd Washington akkor, ha a Hezbollah állít miniszterelnököt Libanonban, csak annyit mondott: nehéz lesz a megszokott módon tovább vinni az ügyeket, ha ez bekövetkezik.

Crowley egyébként hétfőn hitelesnek, elfogulatlannak és átláthatónak nevezte a 2010 májusában a Gázába tartó nemzetközi hajóraj elleni izraeli támadás elleni támadás ügyében lefolytatott izraeli vizsgálatot.

A hattagú, az izraeli Jaakov Tirkel bíró vezette bizottság –amelynek munkájában egy brit és egy kanadai megfigyelő is részt vesz – arra megállapításra jutott, hogy mind a kommandós támadás, amelyben 9 török állampolgár életét vesztette, mind pedig a Gázai-övezet blokádja összhangban áll a nemzetközi joggal.

Crowley rámutatott, hogy az "incidens vizsgálatának első számú fóruma a nemzetközi közösség számára" a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által felállított bizottság, ám az izraeli testület jelentésének most kiadott első részét jelentős lépésnek nevezte. Vizsgálata eredményének második részét csak hónapok múlva teszi majd közzé a Tirkel-bizottság.

Rovatok