Index Vakbarát Hírportál

Most megint el akarják temetni Lenint

2011. január 24., hétfő 15:02

A kormányzó Egységes Oroszország Párt egyik politikusa Vlagyimir Lenin halálának 86. évfordulója alkalmából kezdeményezte a bolsevik államalapító újratemetését. Lenin 1924. január 21-én hunyt el, napok alatt mauzóleumot emeltek neki a moszkvai Vörös téren, bebalzsamozott holtteste azóta ott hever, agyát másutt tárolják.

Az első arra vonatkozó javaslatok, hogy helyes lenne eltemetni őt, még a rendszerváltás környékén merültek fel, ám eddig minden ilyen kezdeményezés elbukott. Változást jelezhet, hogy Valagyimir Medinszkij személyében most Vlagyimir Putyin miniszterelnök pártjának egyik közepesen erős embere nyilvánult meg az ügyben. Egyelőre azonban úgy tűnik, csak tesztelik a közvéleményt. Hétfőn ugyanennek a pártnak egy másik prominense, Andrej Vorobjov végrehajtóbizottság-elnök azt mondta, testületi döntés nincs.

"Egyelőre a kérdés megvitatásának fázisában vagyunk – magyarázta Vorobjov. – Az biztos, hogy az ügy aktuális lehet, és elképzelhető, hogy keresztény módon kell lezárnunk a történetet." Nyilatkozott Oleg Morozov, az orosz parlament egységes oroszországos alelnöke is: "Bőven vannak az országban problémák, amelyekkel haladéktalanul foglalkoznunk kell. A Lenin-kérdés nem tartozik ezek közé."

Mindazonáltal tény, hogy az Egységes Oroszország honlapján hozták létre a goodbyelenin.ru oldalt, ahol bárki szavazhat, eltemessék-e Lenint, vagy pihenjen tovább a mauzóleumban. Írásunk publikálásának pillanatáig közel 300 ezren klikkeltek, kétharmaduk a temetést preferálja. Ehhez kapcsolódóan figyelemre méltóak a korábbi közvélemény-kutatások. Egy 1999-es felmérésen a megkérdezettek 65 százaléka nyilatkozott Leninről pozitívan, 23 százalék negatívan, 13 százalék nem tudta-akarta megmondani, mit is gondol. 2003-ban az arányok így néztek ki: 58 százalék, 17 százalék, 24 százalék.

Temessék el Lenint?

  • 2637
    igen
  • 1952
    nem
  • 1496
    mindegy

A kommunisták nagy vehemenciával igyekeznek elutasítani a felvetést. Vlagyimir Raskin, a párt parlamenti képviselője csalással is megvádolta az Egységes Oroszországot az internetes szavazás részeredményei miatt. Szerinte lehetetlen, hogy ennyien akarjanak temetni. Nem annyira mérvadó, de érdekes az ügyben megszólaló összorosz iszlám egyházfő véleménye. Muhammedgali Huzin azt mondta: ha a kommunistáknak ennyire fontos Lenin, a továbbiakban állják ők a bolsevik vezér karbantartásának költségeit.

Rovatok