Index Vakbarát Hírportál

A koszovói kormányfő a drog- és fegyvercsempészetben is érdekelt volt

2011. január 25., kedd 06:40

A közelmúltban kiszivárgott, hírhedt koszovói szervkereskedelmi ügy főszereplője, a jelenlegi kormányfő, Hashim Thaci a NATO szerint mindig is a szervezett bűnözés egyik vezéralakja volt. Minderről a The Guardian brit napilap számolt be kedden kiszivárgott NATO-dokumentumokra hivatkozva.

Az újság szerint a szóban forgó dokumentumok a szövetség koszovói békefenntartóitól származnak, és Thaci mellett külön megemlítik Dzsavit Halilit,  a kormányfő egyik  legközelebbi politikai szövetségesét. Mindketten szoros kapcsolatban álltak az albán maffiával - írta a The Guardian. A lap ugyanakkor idézte a koszovói kormány szóvivőjét, aki cáfolta a kiszivárgott dokumentumokban foglaltakat.

A brit újság információi szerint a szóban forgó  dokumentumok 2004 körül készültek, és azok Halitit a Thaci mögött álló erőként jellemzik, aki aktív szerepet játszott a prostitúcióban, továbbá a fegyver-, illetve kábítószer-csempészésben.

A lap nem említette, hogy a dokumentumok miként szivárogtak ki, mint ahogy azzal kapcsolatban sem közölt részleteket, hogy azokban Thaci ellen milyen  konkrét vádak szerepeltek.

Dick Marty az Európa Tanács megbízottjaként a közelmúltban hozta nyilvánosságra kétéves vizsgálódás után készült jelentését a szervkereskedelmi ügyről. Feltételezése szerint az 1998-99-es koszovói szerb-albán fegyveres konfliktus után a szerbek ellen harcoló albán gerillacsoport, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai több száz embert - zömmel szerbeket, de az UCK-val nem rokonszenvező albánokat is - Észak-Albániába hurcoltak, kivégeztek, az áldozatok belső szerveit kioperálták, és eladták a feketepiacon.

A jelentés szerint a koszovói kormányfő - a legerősebb koszovói parlamenti párt elnöke - volt annak a bűnözői csoportnak a vezetője, amely ellenőrzése alatt tartotta a fővárostól, Pristinától nyugatra, Koszovó középső részén elterülő Drenica-völgyet, s amelynek több tagja közvetlenül is érintett lehet a szervkereskedelemben.

Rovatok