Index Vakbarát Hírportál

Hat külföldi halt meg Domogyedovón

2011. január 25., kedd 08:12 | aznap frissítve

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfő délután elkövetett öngyilkos merénylet áldozatairól kedd reggel is eltérő adatokat közöltek az orosz hatóságok: biztosnak annyi látszik, hogy a halálos áldozatok száma 35, és a kórházba szállítottak közül három van életveszélyes állapotban.

Lapértesülés szerint a halálos áldozatok között hat külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy németet, két britet, valamint három közép-ázsiai köztársaság egy-egy állampolgárát.

A sérültek száma a különböző főhatóságok eltérő adatai szerint 130-180, a kórházba szállítottaké 68-110 között van.

Ellentmondásosak a szemtanúk vallomásai is: egyikük például elmondta: látta, amint egy földig érő fekete lepelbe burkolt asszony kezében lévő csomag felrobban. A videokamerák tanúsága szerint azonban férfi volt az elkövető.

Értesülések szerint a titkosszolgálatoknak volt információjuk egy készülő merényletről, s a lapokból az derül ki, hogy a szélsőségesek ellen a nyilvánosságra hozott küzdelmen kívül kiterjedt titkos háború folyik. A szolgálatok tudtak arról, hogy merénylet készül, de úgy tudták, az elkövető egy sahidka - öngyilkos merénylő nő - lesz, valójában azonban egy férfi volt a tettes. Az Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásai szerint a megelőzés egyik fő eszköze a potenciális sahidkák - harcban elesett szélsőségesek feleségei, rokonai - megfigyelése, mert Moszkvában eddig szinte minden ilyen terrorakció elkövetője nő volt.

A Komszomolszkaja Pravda című lap úgy tudja, hogy már január 4-én őrizetbe vettek Volgográdban egy Zejnat Szujunova nevű nőt azzal a gyanúval, hogy moszkvai robbantásra készül. Később Moszkvában robbanás történt egy lakópark egyik bérbe adott házában, s ennek senki nem tulajdonított jelentőséget, csak a titkosszolgálatok keresték meg a bérlőket.

Pokolgép robbant fel, robbanóereje megfelelt a Domogyedovón felrobbantnak, egy bérlő - egy nő - életét vesztette. Mint utóbb kiderült, szoros kapcsolatban állt Szujunovával, és az adatok szerint ők ketten szilveszterkor akartak merényletet elkövetni. A felrobbant ház másik két bérlője, két férfi soha többet nem jelent meg a helyszínen. Mindazonáltal egyiküket megtalálták és őrizetbe vették- írta a lap.

Ravil Gajnutdin, az Oroszországi Muftik Tanácsának elnöke részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, elítélte a merényletet, és a Korán vonatkozó részét idézve hangsúlyozta: aki szándékosan más halálát okozza, az a tüzes gyehennára kerül. A potenciális öngyilkos merénylőket ugyanis a halál utáni paradicsomi élettel bíztatják.

Rovatok