Index Vakbarát Hírportál

Videó a moszkvai robbantás pillanatáról

2011. január 25., kedd 14:18

Oroszországban nagyobb a terrorveszély, mint az Egyesült Államokban – jelentette ki Dmitrij Medvegyev. Az orosz államfő a domogyedovói repülőtér menedzsmentjét hibáztatja, a biztonsági intézkedéseket országszerte szigorítják, sok tucatnyi sérültet ápolnak, többek állapota súlyos. A legnagyobb moszkvai reptéren hétfőn délután robbant bomba, a terrorcselekménynek 35 halálos áldozata van, több mint százan megsérültek.

Kedden reggel nyilvánosságra hozták a domogyedovói robbantás halálos áldozatainak még nem teljes listáját. A hivatalos jelentések szerint 35-en veszítették életüket a repülőtéren, 25 áldozat személyazonosságát sikerült eddig megállapítani. Közülük hatan nem orosz állampolgárok voltak, a két brit egyike, Kirill Bodrasov Budapesten élt. Még több mint száz sérültek ápolnak, sokan súlyos állapotban vannak, kórházi értesülések szerint ugyanakkor reális az esély, hogy nem nő a halálos áldozatok száma.

Egyelőre ellentmondóak az arra vonatkozó információk, kik és hogyan hajtották végre a terrorcselekményt. Egyes szemtanúk látni vélték, hogy egy „kaukázusi származásúnak kinéző" nő robbantott, akit egy férfi kísért, más forrásokra hivatkozva viszont orosz lapok azt írják, az elkövető „európai típusú", 35 év körüli férfi lehetett.

Ugyanígy tisztázatlan, hogy az öngyilkos merénylő övként viselte-e a barkácsolt bombát, vagy bőröndben vitte magával. Utóbbi verziót azért tartják kevésbé reálisnak a nyomozóhatóságok, mert a repülőtér fogadócsarnokában, ahol az 5 kilogramm trotilnak megfelelő erejű anyag felrobbant, nem találtak erre utaló nyomokat a padlón. Közben a videómegosztókon felbukkant egy felvétel, amelyet a repülőtér biztonsági kamerája rögzített, ezen a robbantás pillanata látható.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kemény hangú kijelentéseket tett hétfőn este és a keddi nap folyamán, bírálva a történtek miatt a repülőtér tulajdonását és vezetését, a biztonsági szolgálatokat és a rendfenntartó erőket. Több forrás úgy nyilatkozott, Domogyedovón totális rendetlenség uralkodott, senki sem törődött az előírások betartatásával. Olyan hírek is megjelentek, amelyek szerint a közelmúltban megfelezték a reptéri biztonsági szolgálat létszámát.

A létesítmény szóvivője határozottan cáfolta ezt az információt, és általában véve is visszautasította a vádakat, mondván, a csomagok ellenőrzésekor a lehető legszigorúbban jártak el. A bomba az érkezési oldalon, a hozzátartozóikra várók között robbant, ez a terület már a rendőrség hatáskörébe tartozik. Medvegyev ehhez képest a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB kedd délelőtti állománygyűlésén felvetette, elképzelhető, hogy felmerül a domogyedovói mendzsment büntetőjogi felelőssége.

Az orosz elemzők ezzel együtt arra számítanak, hogy minden téren fejek fognak hullani, egyben szóvá teszik, hogy az elmúlt években semmi érdemleges nem történt a terrorizmus elleni védekezésben, leszámítva, hogy az évente ismétlődő tragikus esetek után közvetlenül a szokásosnál intenzívebben vegzálják Moszkvában a kaukázusiakat.

Az ellenőrzéseket megerősítették mindenütt, Domogyedovón a különleges egységek, az OMON egyenruhásai cirkálnak, a többi repülőtéren is sokórás várakozásra kell felkészülniük az utasoknak, nagyobb létszámban járőröznek a rendőrök a pályaudvarokon és a metróállomásokon. Medvegyev elnök szerint az FSZB legfontosabb feladata mostantól a lehető legfokozottabb küzdelem a terrorveszéllyel, amely Oroszországban erősebb, mint például az Egyesült Államokban.

„A társadalomnak és az államnak kőkemény kihívással kell szembenéznie – fogalmazott az államfő. – Meg kell találnunk a banditákat, akik kitervelték ezt a bűncselekményt, fel kell derítenünk a fészkeiket, bíróság elé kell őket állítanunk. Ha ellenállnak, a helyszínen kell megsemmisíteni valamennyit." Hozzátette: azoknak a vezetőknek, akikről kiderül, hogy hibázhattak – rendfenntartói és kormányzati körökben is –, felelniük kell a történtek miatt.

Rovatok