Index Vakbarát Hírportál

Egy sztavropoli terroristát gyanúsítanak a reptéri merénylettel

2011. január 27., csütörtök 09:43 | aznap frissítve

Meg nem erősített hírek szerint az észak-kaukázusi orosz területekről származó terrorista szervezhette a moszkvai reptéri merényletet.

Egy orosz állampolgárságú férfi állhatott a hétfőn 35 ember halálát okozó moszkvai reptéri merénylet mögött, jelentette a Ria Novosti orosz hírügynökség a Kommerszant napilapra hivatkozva. A rendőrség gyanúja szerint a domogyedovoi robbantáshoz köze lehetett egy sztavropoli régióból származó férfinak: a Razdobudko néven emlegetett, feltehetően orosz nemzetiségű férfi tagja volt a Nogaj Dzsama'át nevű, 2010 októberében felszámolt észak-kaukázusi iszlám fegyveres csoportnak.

A rendőrség szerint a terrorizmus melegágyának tartott Dagesztánnal szomszédos, viszonylag békésnek számító észak-kaukázusi orosz térségből származó Razdobudko (keresztnevét nem tudni egyelőre) lehetett a merénylet egyik szervezője, és akár a végrehajtója is. A rendőrség nem egyedül Razdobudkót gyanúsítja a terrortámadással, ezért egyelőre nem szeretnének elhamarkodott következtetéseket levonni az most felmerült információkból, közölte a Kommerszanttal egy rendőrségi forrás, aki elmondta, hogy többek között DNS-vizsgálatokkal igyekeznek megállapítani a merénylő személyazonosságát. A Kommerszant értesüléseit még nem erősítették meg hivatalosan.

90 ezer nogaj

A nogajok a XV. században az eurázsiai sztyeppéken a kipcsákok és a buharai emír fennhatósága alatt élő mongolok keveredéséből kialakult nép, ami ma az iszlám szunnita ágához tartozik, és a türk nyelvcsaládhoz sorolt nogaj nyelvet használja. Oroszországban a 2002-es népszámlálás szerint mintegy 90 ezer nogaj él, legnagyobb csoportjaik - mintegy 38, illetve 20 ezer fő - Dagesztánban és Sztavropol környékén. (MTI)

Jelenleg még egyetlen terrorszervezet sem válalta a felelősséget a hétfői merényletért. Szerdán Vlagyimir Putyin azt közölte, hogy a rendelkezésre álló információk szerint nem az észak-kaukázusi Csecsen köztársaságból származó terroristák szervezték és hajtották végre a robbantást.

A szerdai orosz lapok beszámoltak arról is, hogy a(z egyik) merénylőnek csak a fejét és a két kezét találták meg, a Komszomolszkaja Pravda közölte is a fejről készült fényképet. A lap rajzot is készíttetett a leszakadt fejről, ami alapján szakértők azt mondták, hogy az illető európai, esetleg arab lehet, de semmiképpen sem a kaukázusi térségből származó. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a merénylet szervezői sem kaukázusiak.

A lifenews.ru csütörtöki cikke szerint a rendőrség már elküldött azonosításra a sztavropoli régióba egy fantomképet, amit a leszakadt fej alapján készítettek. A Life News információi szerint az észak-kaukázusi rendőrségi nyilvántartásokban keresett merénylő 175-182 cm magas, 32-36 éves férfi, és feltehetően ő Razdobudko néven emlegetett terrorista.

Észak-Kaukázusból származó csoportok az utóbbi években több hasonló támadást követtek el Oroszországban. Ők álltak a tavalyi kettős metrómerénylet mögött is, amelyben negyvenen vesztették életüket.

A Kommerszant cikke megerősíti azokat a korábbi híreket is, hogy a Domogyedovó reptéri támadásnak köze van egy december 31-i moszkvai robbanáshoz. Egy öngyilkos támadó állítólag az orosz fővárosban akart merényletet végrehajtani szilveszterkor, de a testére erősített bombát a tervezettnél hamarabb működésbe hozta egy a nő mobiltelefonjára küldött, újévi jókívánságokat tartalmazó SMS. A napilap úgy tudja, hogy az asszonyt egy iszlám fegyveres csoport kényszerítette az akcióra úgy, hogy gyerekeit megfenyegette. A lap szerint a fenyegetés egyenesen a Razdobudkó néven emlegetett férfitól jöhetett.

A hétfői reptéri támadás miatt egyébként az orosz elnök leváltotta a belügyminisztérium központi szövetségi kerületért felelős közlekedési hatóságának vezetőjét. A belügyminiszter pedig kirúgta a domogyedovó reptérért felelős hivatalnokot és két helyettesét. Dmitrij Medvegyev két hetet adott arra, hogy az érintett szervek elkészítsék az öngyilkos merényleteket megakadályozó biztonsági tervet.

A hétfői merényletben 35 ember halt meg, több mint 130-an pedig megsebesültek a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A támadásban egy brit, orosz és magyar többes állampolgárságú férfi is életét vesztette.

Rovatok