Index Vakbarát Hírportál

Száz fölött is lehet a halottak száma

2011. január 29., szombat 12:59 | aznap frissítve

Szombat déli hírügynökségi jelentések szerint már legalább hetvenheten – más források szerint kilencvenöten – haltak meg az elmúlt napokban felerősödött egyiptomi zavargásokban. Pontos számot azonban nem tudni, aminek két oka lehet: egyfelől nemcsak Kairóban vannak tüntetések, hanem más városokban is – Rafahban például rendőrök is haltak meg –, másfelől nincs hiteles, biztosan nem manipulált kormányzati adatszolgáltatás, így az egyes hírügynökségek is eltérő számokat említenek.

Szombaton a déli órákban, nem sokkal azt követően, hogy a Reuters – egészségügyi, kórházi forrásokra és szemtanúk adataira hivatkozva – arról számolt be: az eddigi egyiptomi tüntetéseknek 74 halálos áldozatuk volt, a francia AFP újabb három halottról számolt be, vagyis így már 77 halottal lehet számolni. Nem sokkal a Reuters híre után az al-Dzsazíra már azt közölte, hogy eddig 95-en haltak meg a tiltakozásokban. Azonban az sem biztos, hogy ez pontos adat, és egészen biztosnak tűnik, hogy nem végleges.

A bizonytalanságot két tényező okozza, az egyik, hogy a zavargások most is folynak több nagyvárosban. Másfelől a halottak számát csak a hírügynökségek közlik, hivatalos adatot sem a rendőrség, sem a katonaság, sem más kormányszerv nem hozott nyilvánosságra arról, hány halottja van a péntekre erőszakossá fordult zavargásoknak.

A szombat reggeli jelentések 53 pénteki halottról szóltak, miután az al-Dzsazíra szerint Kairóban és Szuezben legalább tizenöt-tizenöt halott van, míg a péntek esti alexandriai tüntetéseken 23-an haltak meg; bár ez utóbbit hivatalosan is megerősítették, a tévé hamarosan 27-re módosította a számot. Szombaton kora délután pedig már legalább 68 kairói halottról számolt be – és további több mint kétezer sérültről –, és ekkor változtatta 95-ra az összes áldozat számát.

Az észak-egyiptomi, Földközi-tengeri kikötővárosban, Alexandriában szombat délelőtt ismét összecsapott a rendőrökkel több ezer tüntető. Helyszíni tudósítók szemtanúkra hivatkozva azt közölték, hogy a karhatalom éles fegyvereket is bevetett a tömegoszlatás során, aminek eddig újabb legalább húsz halálos áldozata volt. Vélhetően ezt figyelembe véve adta ki a Reuters a 74 halottról szóló hírt.

Emellett jelenleg is folynak tüntetések Kairóban, Szuezben – többek között a rendőrőrs közelében –, az AFP tudósítása szerint erőszakos összecsapások vannak Ismailiya városban is. Igaz, azt nem tudni, hogy ez utóbbiak követeltek-e újabb emberéleteket.

Rovatok