Index Vakbarát Hírportál

Ügynökök költöztek a fehérorosz elnökjelölt hálószobájába

2011. január 31., hétfő 06:21

Szigorú felügyelet mellett helyezték házi őrizetbe az egyik ellenzéki elnökjelöltet Fehéroroszországban. Uladzimir Neklaev kétszobás lakásának egyik szobájába az állambiztonság ügynökei költöztek be, ők ellenőrzik, hogy még véletlenül se nézzen híradót.

A fehérorosz titkosszolgálat, a KGB két ügynöke költözött be Uladzimir Neklaev ellenzéki politikus, volt elnökjelölt minszki lakásába. Neklaevet szombaton engedték ki börtönéből és helyezték házi őrizetbe.

A bíróság döntése szerint Neklaev nem hagyhatja el otthonát, csak ügyvédjével és nejével kommunikálhat, nem nézheti a híreket a tévében, nem telefonálhat és nem internetezhet. Mindezt a KGB két ügynöke ellenőrzi, akik beköltöztek a kétszobás lakás egyik szobájába.

Szannyikov neje csak a gyerekével találkozhat

A hatóságok ugyancsak szombaton engedték el és helyezték házi őrizetbe Irina Halip ismert újságírót, Andrej Szannyikov volt elnökjelölt feleségét. Az ő lakását is megszállta két ügynök. Ügyvédjén kívül csak három éves kisfiát láthatja. Szannyikov még mindig börtönben van. Az állam azzal fenyegette meg a házaspárt, hogy állami gondozásba veszik a kisfiút, de végül anyai nagymamájánál helyezték el.

Neklaevet tavaly a december 19-ről 20-ára virradó éjjel vették őrizetbe az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása ellen tartott minszki tüntetésen. A politikus megsebesült a rendőrök és a tüntetők közötti összecsapás során, és kórházi ágyából hurcolták el börtönbe.

Három elnökjelölt van még börtönben

Az elnökválasztáson indult kilenc ellenzéki jelölt közül hetet vett őrizetbe a rendőrség. Közülük kettőt rögtön elengedtek, miután bírálták a tömeges rendbontást, különös tekintettel a parlament és a kormány épületeinek elfoglalására tett erőszakos kísérleteket. Neklaev mellett Aljakszej Mihalevics, Vitalij Rimasevszkij, Andrej Szannyikov és Mikalaj Sztatkevics került fogdába, s közülük Rimasevszkijt január elején engedték szabadon. Így még három volt elnökjelölt van továbbra is börtönben.

Rovatok