Index Vakbarát Hírportál

Új EU-szankciók Lukasenko ellen

2011. január 31., hétfő 18:55

Az Európai Unió külügyminiszterei a Fehéroroszország elleni, korábban felfüggesztett szankciókat ismét hatályba léptetik és újabbakkal egészítik ki - erről határoztak hétfői brüsszeli tanácskozásukon.

A 27 külügyminiszter elviekben egyetértett az Aljakszandr Lukasenko elnök és több mint 150 híve elleni beutazási tilalomban - közölték diplomáciai források. Az EU ezen kívül a Lukasenko-klán európai bankszámláit is be akarja fagyasztani. Eddig az elnökkel és a kormány 35 képviselőjével szemben hoztak utazási korlátozásokat, de az EU ezeket átmeneti időre hatályon kívül helyezte.

A szankciócsomag az EU válasza a december 19-i választások meghamisított eredményére és az ellenzékiekkel szembeni durva fellépésre. A megcélzott politikusok, magas beosztású tisztviselők felelősek a tetszőleges igazságügyi intézkedésekért, és mindenekelőtt azért, hogy 30 személy, akik a tekintélyuralmi Lukasenko-rendszer ellen emelt szót - továbbra is börtönben van.

Az Európa utolsó diktátoraként bírált Lukasenko maga jelentette be a minszki televízióban, hogy a bebörtönzöttek beismerték, hogy részesei voltak az elnök elleni lengyel-német puccskísérletnek - amit egyébként Berlin és Varsó is határozottan visszautasítottak.

Emberi jogi aktivisták erős kétségüknek adtak hangot, hogy az ellenzékiek beismerő vallomást tettek volna. Mindazonáltal a már korábban fenyegetésként beharangozott szankciók láthatóan nem hagyták hidegen Lukasenkót. Erre enged következtetni, hogy a hétvégén váratlanul szabadon engedtek néhány ellenzékit.

Rovatok