Index Vakbarát Hírportál

Este érezni igazán a feszültséget

2011. február 1., kedd 15:20

"Épp ma akartam eljutni Kairóba busszal, de már nem sikerült, mert le vannak zárva az utak" - mondta az Indexnek egy Hurghadában élő magyar idegenvezető. István azt mondja, most már nem lehet azt állítani, hogy a Kairóban és más városokban kitört tüntetések hatása az üdülőhelyeken nem érzékelhető.

"Az automatákból kifogyott a pénz, közben mindenki elkezdett vásárolni, a boltokban hosszú sorok vannak. Az ellátási nehézségek miatt már drágult a kenyér és más élelmiszerek is. Ha besötétedik, akkor érezni igazán a feszültséget. A helyi hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy mindenki igyekezzen megvédeni az értékeit és vigyázzon magára, zárkózzon be. Két nappal ezelőtt Hurghadában is megjelent néhány tank. A kereszteződésekben állnak."

"Internet nincs, sms-t nem lehet küldeni. Az én telefonom csak azért működik, mert előfizetéses, de a boltokban már nem lehet feltöltőkártyát sem kapni. Másfél órája újra lehet fogni az al-Jazeera-t, de az állami tévét egyáltalán nem nézzük, mert azt nem érdemes."

A turisták folyamatosan mennek haza, az ott lévő magyarok többsége szombaton és vasárnap indul haza. "Épp most ültünk le a többi idegenvezetővel. Az is pakol, akit az irodája ide telepített, de én maradok, mert nekem itt van a családom is" - mondta István

A kairói egymilliós tüntetéssel párhuzamosan Hurghadában is tüntetnek néhány százan, de az emberek békések. A helyiek szinte egytől egyig azt mondják, hogy Mubaraknak mennie kell, mondja István. Hiába ígért reformokat, ez már nem érdekli az embereket. Azt mondják, Mubarak már 30 éve ígérget, úgyhogy elég volt belőle. A hurghadaiak leginkább abban reménykednek, hogy az elnök minél hamarabb távozik és gyorsan normalizálódik a helyzet, hiszen az ott élők nagy része az idegenforgalomból él.

Rovatok