Index Vakbarát Hírportál

Kiírta magát az ír politikából a kormányfő

2011. február 1., kedd 07:15

Nem indul a február végén esedékes előrehozott parlamenti választásokon az ír miniszterelnök. Brian Cowen népszerűsége nem éri el a tíz százalékot, pártja is csak 16 százalékon áll. Szavazói haragszanak rá, de a kormányfőt pártján belül is bírálják.

Nem indul az előre hozott parlamenti választáson Brian Cowen ír miniszterelnök, aki január 22-én távozott pártja, a Fianna Fáil éléről. Cowen hétfőn este jelentette be, hogy politikai karrierje a parlament feloszlatásával és a választások kiírásával véget ér. A miniszterelnök kedden jelenti be az időpontot, amely várhatóan február 25. lesz.

Az 51 éves Brian Cowen 1984 júniusa óta tagja a parlament alsóházának, és 2008 óta tölti be a miniszterelnöki tisztet. Korábbi kormányokban, 1992-től kezdve, több minisztériumot vezetett, így irányította a külügy- és a pénzügyminisztériumot is.

A Fianna Fáil 1987 óta kormányozza az országot, de most csúfos vereség elé néz. A közvélemény-kutatások szerint Cowen népszerűsége egy számjegyben mérhető, pártja pedig 16 százalékon áll. Az ellenzék két legnagyobb pártja, a Fine Gael (Egyesült Írország Pártja, szó szerint Gael Egység) és a Munkáspárt, a szavazatok 33, illetve 23 százalékára számíthat. A centrista Fianna Fáil élére Michael Martin volt külügyminiszter került, így automatikusan ő lett a párt miniszterelnök-jelöltje.

Cowent saját pártján belül is többen bírálták amiatt, ahogy Írország rekordméretű államháztartási deficitjét kezelte. Szavazói azért haragszanak rá, mert a "kelta tigris" gazdaságának robbanásszerű növekedése során szerepet játszott a költségvetési pénzek fenntarthatatlan mértékű kiadásában, valamint nem gondoskodott a hitelintézetek működésének megfelelő ellenőrzéséről.

A bankszektor rendbetételének költségei tavaly - előzetes becslések szerint - a hazai össztermék 32 százalékára duzzasztották Írország államháztartási hiányát. Ez az euróövezet - sőt az egész fejlett ipari térség - történetében példátlan békeidőbeli költségvetési deficit lenne.

Dublin tavaly novemberben 85 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot fogadott el az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól, de ennek fejében keményen vissza kellett vágnia a költségvetési kiadásokat, és növelnie kellett az adókat. Elemzői előrejelzések szerint a külső segítséggel együtt is háborús időszakokra jellemző fogyasztási megszorítások várnak az ír lakosságra.

Enda Kenny, a Fine Gael vezetője előre figyelmeztette Brüsszelt, hogy amennyiben pártja győzelmet arat a választáson, kezdeményezi az óriáshitel feltételeinek újratárgyalását.

Rovatok