Index Vakbarát Hírportál

Házkutatás a moszkvai Deutsche Bank-nál

2011. február 2., szerda 17:57

Orosz nyomozók átkutatták szerdán a német Deutsche Bank moszkvai kirendeltségeit 87,5 millió dollár elsikkasztásának ügyében. Az összeget egy szálloda felújítására szánták.

Beavatott források délután elmondták az Interfax hírügynökségnek, hogy a házkutatást azért rendelték el, mert a német pénzintézet többszöri felszólításra sem adta ki a szükséges dokumentumokat. A német bank frankfurti központjában nem kommentálták a történteket.

A házkutatást a Vitalij Gogohija üzletember ellen folyó nyomozás keretében tartották. A szökésben lévő Gogohiját azzal gyanúsítják, hogy 87,5 millió dollárt sikkasztott el a Kreml tőszomszédságában lévő Moszkva szálloda felújítására szánt állami pénzekből.

Gogohija munkatársa volt Asot Egiazarjannak, az állami duma képviselőjének is. A duma tavaly ősszel felfüggesztette Egiazarjan mentelmi jogát, és hozzájárult ahhoz, hogy büntetőeljárást indítsanak ellene csalás gyanújával, mert állítólag eltulajdonította a Moszkva legelőkelőbb negyedében lévő Europark bevásárlóközpontot építő cég részvényeinek 20 százalékát.

Egiazarjan tagadja az ellene felhozott vádakat, és állítja, hogy azokat nem lehet bizonyítani.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt elnöke, akinek frakciójához Egiazarjan tartozott, közölte, hogy a képviselő külföldre távozott, és nem is szándékozik hazatérni addig, amíg büntetőeljárás folyik ellene.

Rovatok