Index Vakbarát Hírportál

17-szerre sikerült megválasztani leninista nepáli elnököt

2011. február 3., csütörtök 18:35

A nepáli parlament csütörtökön - a tizenhetedik próbálkozásra - megválasztotta az ország kormányfőjét. A miniszterelnök a hatvan éves Dzsalnat Kanal lett, aki az ország harmadik legerősebb pártját, az Egyesült Marxista-Leninista Kommunista Pártot vezeti.

A himalájai országnak június 30-a, az ugyancsak az egyesült kommunistákhoz tartozó Madhav Kumar Nepal lemondása óta nem volt kormányfője, mert tizenhat szavazás során egy jelölt sem tudta megszerezni a képviselők többségének támogatását, a pártok pedig képtelenek voltak megállapodni koalícióban.

Nepálban az évtizedeken át gerillaharcot folytató, de fegyverüket letevő maoisták pártja a legerősebb. A királyság megbuktatása után 2008 augusztusa és 2009 májusa között a hozzájuk tartozó Pracsanda parancsnok (Puspa Kamal Dahal) volt a miniszterelnök, de lemondott, mert súlyos nézeteltérése támadt az államfővel a lázadásukat lezáró békefolyamat végrehajtása tekintetében.

Utódja, Madhav Kumar Nepal beiktatása után a maoisták azonnal általános sztrájkot hirdettek, s a miniszterelnök az állandósult nyomás hatására idén júniusban lemondott tisztéről.

Azóta tartott a parlamenti patthelyzet, amelyet az oldott fel, hogy a maoisták végül elfogadták a többi képviselő többsége által támogatott Dzsalnat Kanalt miniszterelnöknek.

Rovatok