Index Vakbarát Hírportál

Jemen: húszezren tüntetnek az elnök ellen

2011. február 3., csütörtök 11:22

Húszezer kormányellenes tüntető gyűlt össze a szanaai egyetem előtt.

A BBC szerint több mint húszezren vonultak a jemeni főváros utcáira csütörtökön, a "harag napján" kormányváltást követelve. A tüntetők nem tartják elegendőnek Ali Abdalláh Száleh elnök előző napi ajánlatát, hogy harminc év uralom után, 2013-ban, mandátumának lejártával távozik hivatalából. Az elnök  támogatói ugyanakkor ellentüntetést tartottak.

"A nép rendszerváltást akar - kiabálták a tiltakozók a Szanaai Egyetem előtt. - Nemet mondunk a korrupcióra, a diktatúrára." Az elnök támogatóinak transzparensén pedig ez állt: "Nemet mondunk a rombolásra, a zendülésre".

A kormányzó Általános Népi Kongresszus párt hívei kora reggeltől a főváros Tahrír (Felszabadulás) terén gyülekeztek. Már előző nap sátrakat állítottak fel a tér körül, és így a kormányt bíráló tiltakozók csütörtökön arra kényszerültek, hogy máshol gyűljenek össze. A két tábor végül egymástól néhány száz méterre - a Tahrír téren, illetve az egyetem előtt - tartotta demonstrációját.

Száleh szerdán - látva az arab világban terjedő lázadást - azt ígérte, hogy 2013-ban nem jelölteti magát újra, és fiára sem fogja átörökíteni a hatalmat. Egy sor más politikai engedményt is felajánlott az államfő, akinek országa az Egyesült Államok fontos szövetségese az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat elleni harcban. A jemeni stabilitáshiány súlyos politikai és biztonsági kockázatokat jelenthet az öböl államai számára.

A Saba állami hírügynökség jelentése szerint Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt jemeni kollégájával, és támogatásáról biztosította őt.

Rovatok