Index Vakbarát Hírportál

Több tízezren tüntettek Belgrádban

2011. február 5., szombat 15:58

Kormányellenes tüntetést tartottak szombaton a szerb fővárosban, Belgrádban. A képviselőházhoz becslések szerint 70 ezer tüntető vonult ki, a rendőrség szerint viszont legfeljebb 55 ezren lehettek a demonstrálók. Mintegy tízezer rendőr sorakozott fel a parlament épülete előtt a demonstrálók közelében, hogy meggátolják a békés tiltakozás átcsapását erőszakba, amint az a múltban többször megtörtént.

Az évek óta legnagyobb kormányellenes megmozdulás célja az ellenzék erejének megmutatása volt a jövőre esedékes választások előtt. A tömegben a "Tolvajok, tolvajok!", "Változásokat, változásokat!", "Megmentjük Szerbiát, ha átvesszük a hatalmat!", "Senki sem állíthat meg minket!" jelszavakat lehetett hallani.

A tüntetést több ellenzéki erő, köztük jobboldaliak, populisták és nacionalisták hívták össze. A szervezők a kormány távozását követelték. Azt szeretnék elérni, hogy Szerbiában előrehozott választásokat tartsanak. Eredetileg 2012 tavaszán kellene voksolniuk a polgároknak déli szomszédunknál.

A szombati tiltakozást a Szerb Haladó Párt (SzNSz) hívta össze, akikhez több kisebb cservezet is csatlakozott, akik abban reménykednek, hogyha előrehozott választások lesznek, akkor azon jól szerepelnek. Az emberek ugyanis elégedetlenek a jelenlegi kabinettel.

Az Európai Unióval rokonszenvező koalíció 2008 óta kormányoz, de a tartós gazdasági nehézségek és az EU-csatlakozás vontatottsága miatt sokan kiábrándultak a kormányból.

A gazdasági válság Szerbiában is komoly gondokat okozott: jelentősen nőtt a munkanélküliség és az infláció is. A tüntetésen résztvevők közül volt, aki azt mondta: a mostani, Európa-barát vezetés magukra hagyta őket, és bármilyen változás csak jobb lehet. A demonstráción főleg középkorúak vettek részt, hiszen ők érezték meg leginkább a válságot, és a legtöbb állásából elbocsátott ember is belőlük került ki.

A nacionalisták - a néhai Slobodan Milosevic autokratikus vezető volt szövetségesei - előre hozott választásokat követelnek a növekvő szegénység és munkanélküliség, a csökkenő életszínvonal miatt, és korrupcióval is vádolják a kormányt. Hatalomra jutásuk esetén mindezek orvoslását ígérik.

Alekszandar Vucsity, az SzNSz elnökhelyettese azt mondta a tüntetésen, hogy ha a demonstrálók szavát nem hallja meg a hatalom, akkor két hónap múlva ismét az utcára mennek. És akkor addig el sem mennek, amíg nem lesz kormányváltás.

A gyűlés után a rendőrök őrizetbe vettek mintegy húsz futballszurkolót, akik kormányellenes jelszavakat skandáltak.

Rovatok