Index Vakbarát Hírportál

Dutch Reagan, a 77 embert megmentő B-kategóriás Errol Flynn

2011. február 6., vasárnap 08:33

Ha egy amerikai elnök életrajzának megírását hollywoodi forgatókönyvírókra bíznák, az eredmény Ronald Reagan életrajzára hajazna. Szegénységben eltöltött, nehéz gyerekkor? Pipa. Önerőből kitörés a válságban vergődő középnyugatról? Pipa. Hollywoodi karrier? Pipa. Ragaszkodás az elvekhez, de rugalmasság a cselekedetekben? Pipa. Pár vicces, bármikor idézhető történet? Pipa. Egy önbizalmában megingott ország felzárása? Pipa. A nagy ellenség legyőzése? Pipa. Hely a Pantheonban? Pipa. Ma lenne százéves.

1911

február 6.

A múzeummá alakított szoba, ahol Reagan megszületett

Egy mindössze 820 lelkes településen, Tampicóban (Illinois állam), egy pékség feletti lakásban megszületik Nelle Wilson és John Edward "Jack" Reagan második fia, Ronald Wilson Reagan. Ebben a lakásban született két évvel korábban bátyja, Neil is. Ő volt Ronald egyetlen testvére.

Neil és Ronald

május

Reaganék elköltöznek a két gyerekkel hirtelen szűkös lakásból egy közeli házba, majd a cipőkereskedő apa jobb állások reményében hosszú vándorlásra készteti a családot Illinois-ban.

1916

A hátsó sorban, balról a hetedik Ronald Reagan. Forrás: TAMPICO AREA HISTORICAL SOCIETY - MUSEUM - FAMILY HISTORY LIBRARY/RESEARCH CENTER

Ötévesen, még az iskola előtt megtanul olvasni. Később saját gyerekkori önmagát rövidlátó könyvmolyként jellemezte. Gyerekkori kedvenc írója Edgar Rice Burroughs, a Tarzan mellett a sci-fi regényeit is falta, a többi mű nálunk kevéssé ismert (William Joseph Long: Northern Trails, Harold Bell Wright: That Printer of Udell’s, Frank Merriwell történetei). Reagant felnőttként már messze nem vádolták könyvmolysággal, a szemüvegét pedig Hollywoodban hagyta el, színészként kontaktlencsét viselt.

1920

Megáll a nagy költözési menet, Reaganék megállapodnak Dixonban. Az biztos, hogy ekkor már Dutch Ronald beceneve, hogy ez honnan ered, arról több történet is van. Ronald maga írja le azt a családi legendát, miszerint amikor megszületett, a lépcsőn az újszülött fiához felrohanó apja meglátva a gyerekét azt mondta, hogy "úgy néz ki, mint egy kövér kis hollandus. De ki tudja, ha felnő, talán még elnök lesz belőle." Van egy kevésbé emelkedett verzió, miszerint sokat síró gyerek volt, és az egyik alkalommal a kivörösödött fejű fiát hollandozta le Jack, ebben nem szerepel az elnökös jövőkép. Végül egy harmadik verzió, Ronald hároméves korából, eszerint az akkoriban divatos "Dutch boy" frizura késztette az apát a becenévadásra. Az biztos, hogy Reagan jobban szerette a vagányabb Dutch-ot, mint a Ronaldot. (Eredetileg Donald lett volna, de az apja lánytestvére beelőzött a névadásban.)

1922

h9

A hazafelé tartó Dutch-Ronald cipeli be részeg apját a házba. A történet napra pontos időpontja nem ismert, elnökként csak úgy mesélte, hogy 11 éves volt ekkor. Nem egyszeri történetről van szó, apja alkoholista volt, aki napokra eltűnt és elitta a fizetését. Anyja ezért dolgozni kezdett. Reagan szerint apja volt a legnagyobb történetmesélő, akivel valaha találkozott, anyjától viszont az optimizmusát örökölte, hogy minden nehéz helyzetet csak jobb követhet. Később, már ismert színészként Ronald alkalmazta az anyját, ő válaszolta meg a rajongói leveleket.

1925

Nyáron, hogy középiskolai tanulmányai ki tudja fizetni, építkezéseken árkokat ás, napi tíz órában, hetente hatszor.

1926

h10

Az iskolai nyári szünetekben a földmunkákról vízimentésre vált. Dixon legnagyobb strandján minden kimentett ember után bevés egy rovátkát egy fába, hét nyár alatt 77-ig jut. Évtizedekkel később azt mondja, hogy ez volt élete legboldogabb időszaka.

1928

Elvégzi a középiskolát Dixonban, ahol a hallgatói szervezet elnöke, tagja a kosár, az atlétika és az amerikai futball csapatnak és több iskolai darabban is játszik.

1928-32

h117

Az Eureka Főiskola hallgatója Eurekában. Folytatja, amit a középiskolában elkezdett, itt is beszáll a diákszervezetbe, szóvivője, majd elnöke is lesz, ellenállást is szervez a karon tervezett megszorítások miatt (kaliforniai kormányzóként 69-ben viszont már keményen leveri a diáktüntetéseket). A szigorú erkölcsű főiskolán tiltott volt az alkohol és a tánc, ezért a támogatott sportba veti bele magát, az iskolai úszócsapat kapitánya, emellett atletizál, tagjai az amerikai foci csapatnak. Kosarazni ugyan már nem kosarazik, de nem szakad meg a kapcsolata ezzel a sportággal sem, a csapat pompomlányainak klubját vezeti, ami jelzi, nem lehetett rossz képű diák. Színészkedik is, 14 darabban játszik, és elkezd érdeklődni a politikai beszédek iránt. A főiskolára csábítja bátyját is. Közgazdaságtanból és szociológiából diplomázik.

1932

A főiskola után Iowába megy, ahol rádiózni kezd. Előbb csak az egyetem focicsapatának meccseit közvetíti, remek orgánumának köszönhetően egyre jobb lehetőségeket kap, végül ő lesz a Chigaco Cubs baseballcsapat meccseinek a tudósítója.

1934

Megveszi első autóját, egy Nash Lafayette coupét.

1937

Amikor a Chigaco Cubst kísérve Kaliforniában jár, az iskolai színjátszókörökön edződött Reagan megmutatja magát egy színészválogatón. Látnak benne valamit, mert végül szerződést kap a Warnertől. Ekkor veszi vissza a Ronald nevet, ami jobban mutat a stáblistán a Dutchnál. Első, testhezálló filmszerepe, a Love Is on the Airben volt, rádiós játszott. A második szerényebbre sikerült, a Submarine-D1-ből kivágták a jeleneteit. A harmadikban, a Hollywood Hotelben felbukkan ugyan (bemondóként), de a stáblistán nem tüntették fel. De aztán beindul, 1937-38 a legtermékenyebb időszaka moziszínészként.

1939 vagy 1940

Utólag Reagan nem akarta elárulni, hogy pontosan melyik forgatáson és ki, annyi biztos, hogy Brass Bancroft szerepét játszotta, amikor a forgatáson valaki közvetlen a feje mellett elsütött egy fegyvert. Reagan a jobb fülére maradandó károsodást szenvedett, de idősebb korára annyira megromlott a hallása, hogy 1983-tól hallókészüléket hordott.

1940

Reagan Wedding Day

Január 24-én házasságot köt Reagan és Jane Wyman. A Brother Rat című film forgatásán ismerkedtek meg két évvel korábban. Összesen négy filmben játszottak együtt. Az 1940-es Tubboat Annie Sails Againben ráadásul Reagan testvére, Neil is kapott szerepet. Neil végül reklámszakemberként fut be.

1940-41

Ronald "The Gipper" Reagan

Reagan két kedvenc saját filmjének, az All American és a King’s Row-nak forgatása. Előbbiben George "The Gipper" Gippet játszotta, akinek amputálják a lábát. A műtét utáni mondat, Where's the rest of me? lett az első önéletrajzi könyvének a címe. A Dutch mellett a Gipper becenév ragadt még rá, ezt a Fehér Házban is használták. A legkevésbé az 1947-es That Hagen című filmben játszott szerepét szerette.

1941

Január negyedikén megszületik Reagan első gyereke, Maureen.

1942-45

A Pearl Habor elleni japán támadás után behívják tartalékosként a légierőhöz, de rövidlátása miatt nem a fronton, hanem a hátországban kap feladatokat. Végül a propagandarészlegnél hagy nyomot, csapatával összesen 400 filmet készítenek. Századosi rendfokozatig jut.

1945

Március 18-án megszületik Michael, akit szinte újszülöttként örökbefogadnak Reaganék. Michael nevelőapjához hasonlóan a médiában és a politikában is próbálkozott később, rádiós műsora volt és republikánus elemző lett.

1947

Reagan (középen) színészsztrájkról egyeztet

Reagant választják a Screen Actors Guild színészszakszervezet elnökévé. Támogatja McCarthyék kommunistaüldözését, az FBI-nak is ad információkat kommunistagyanús színészekről, sztrájkot is tör, de elnökként azok védelme is feladata, akik állítják, tévedésből került fel a kommunistákkal kollaboráló színészek listájára. Második feleségével, a kevéssé ismert Nancy Davissel is úgy ismerkedik meg, hogy a színésznő a közbejárását kéri, hogy lekerüljön a kommunistagyanús személyek listájáról, ahová állítólag egy másik Nancy Davis miatt került fel. Reagan 1952-ig vezeti a Screen Actors Guildet, majd 59-ben újra megválasztják, egy évig marad a poszton másodjára.

1948

Az apja befolyása és Franklin Roosevelt iránti csodálata miatt demokrata párti Reagan Trumant támogatja az elnökválasztáson, de ez az utolsó eset, 1952-től már a republikánus jelöltre, akkor konkrétan Eisenhowerre vált.

1949

Jane volt a sikeresebb színész Kép: HERITAGE AUCTION GALLERIES

Reagan elválik Jane Wymantől. Ekkor még ennek nem volt jelentősége, de tény, 31 évvel később Reagan lett az első amerikai elnök, aki elvált. Akárcsak a Dutch becenévről, házasságuk megromlásának okáról is több verzió ismert. Wyman republikánus volt, Reagan ekkor még demokrata, de kapcsolatukat legkevésbé ez befolyásolta. Törést okozott viszont, hogy 1947-ben, születése után egy nappal meghalt lányuk, Christine. Reagan ráadásul inkább a karrierjére, mint a családjára koncentrált. Végül egy másik verzió: Jane Wyman beleszeretett egy másik színészbe. A szakmájukban egyébként Jane Wyman sokkal sikeresebb volt Reagannél, négyszer jelölték Oscarra, egyszer meg is nyerte a díjat 1948-ban, a Johnny Belinda című filmért. Wyman egyébként összesen négyszer házasodott.

1952

Március 4-én másodszor is házasságot köt Reagan, elveszi a három évvel korábban megismert Nancy Davist. Alig hét és fél hónappal később, október 21-én megszületik lányuk, Patricia Ann.

Hollywoodban egyre konzervatívabb nézetek vall, nézetváltásának egyik első jele: korábbi demokrataként a republikánus Eisenhower mellett kampányol. Színészként egyre kevésbé keresik moziszerepekkel, ezért a televíziózásra vált. A General Electric Theater című szombat esti műsor házigazdája lesz, de külön szerződést is köt a General Electrickel, aminek köszönhetően 1954 és 1962 között végigjárja a cég üzemeit, rengeteget utazik és 9000 beszédet mond nagyobb közönség előtt. Egyre határozottabb, republikánus politikai megnyilvánulása miatt a GE végül szakít vele.

1958

Nancy és Ronald egyetlen közös mozifilmje Kép: HERITAGE AUCTION GALLERIES

Május 20-án megszületik Reagan és Nancy második gyermeke, Ronald Prescott.

1960

Reagan Richard Nixon elnökségéért kampányol.

1962

Reagan hivatalossá teszi, ami már korábban is nyilvánvaló volt: átregisztrál a demokratáktól a republikánusokhoz.

1964

Utolsó filmjében, amelyben először játszott rosszfiút

Reagan utolsó filmszerepe, a Killers című tévéfilmben. Bár több mint ötven filmben játszott, ez volt az egyetlen szerepe, amiben rosszfiút, egy gengsztert alakított. Saját magát B-kategóriás Errol Flynnként jellemezte, akivel egyébként játszott a Desperate Journey és a Santa Fé Trail című filmekben. A Deathy Valley Days című tévésorozatban még 1965-ig felbukkan, aztán végképp felhagy a színészkedéssel.

október 27.

Reagan tévés hirdetésben kampányol Goldwater elnöksége mellett. Bár Goldwater végül csúnyán leszerepel Johnsonnal szemben, ez nem Reaganen múlik, ugyanis a politikai nézeteit egyszerűen összefoglaló "Time for Choosing" című 30 perces beszéde olyan elsöprő hatású, hogy egymillió dollárral gyarapítja a kampánykasszát. Reagan egy csapásra tényező lesz a republikánusoknál, ettől kezdve számítják országos politikai karrierje kezdetét. Kaliforniai üzletemberek a beszéd után mögé állnak, és támogatják kormányzóvá választását Kaliforniában.

1966

Reagant Kalifornia kormányzójává választják, nagy fölénnyel győzi le az az államot két ciklus óta vezető Edmund Brown-t.

1968

Tesz egy tétova kísérletet a republikánus elnökjelöltség megszerezésére,  de erre nincs esélye, csak harmadik lesz. Ezután beáll ő is Nixon támogatói közé.

1969

május 15.

Reagan elrendeli az általa csak a kommunista szimpatizánsok és szexuális devinánsok paradicsomának nevezett Berkeley Egyetemhez közeli, tüntetőkkel teli People Park erőszakos megtisztítását. Az összecsapásokat az zárja le, amikor Reagan rendkívüli állapotot hirdet, és bevetik a Nemzeti Gárda 2700 tagját.

1970

Bob Hope, John Wayne, Dean Martin és Frank Sinatra a kaliforniai kormányzó, Reagan újraválasztásának kampányrendezvényén

Bár Reagan kormányzóként korántsem volt sikeres, az üres kassza miatt például adóemelésekre is kényszerült, ugyanakkor liberalizálta az abortusztörvényt, viszont nem nem engedélyezte a kis mennyiségű kábítószer birtoklásának dekriminalizálását, mégis újraválasztják Kaliforniában. Triplázni már nem akar, az elnökjelöltséget veszi inkább célba.

1975

Reagan és Ford

November 20-án beszáll a republikánus elnökjelöltségért folytatott küzdelembe. A republikánusok, ha kis különbséggel is, de Reagan helyett a hivatalban lévő elnököt, Fordot támogatják, aki aztán simán elbukik Carterrel szemben. De Reagan fellépése már megalapozza négy évvel későbbi sikerét.

1980

Nemcsak a republikánus jelöltséget, hanem az elnökséget is sikerül megszereznie. 489 elektori szavazatot kapott, Carter 49-et. Reagan alelnöke republikánus vetélytársa, George Bush lett.

1981

január 20.

r14

Elfoglalja a hivatalát, Reagan lett a legidősebb hivatalba lépő elnök, 69 évesen ért a csúcsra. (John McCain idősebb lett volna nála kezdő elnökként a maga 72 évével, ha legyőzi Barack Obamát). És ő volt a második, aki balkézzel írta alá a kinevezési okmányt (Ford volt az első, Reagan után már sűrűbben jöttek a balkezesek: idősebb Bush, Clinton, Obama). A beiktatási ünnepségen három tonna, speciálisan erre az alkalomra készített áfonya ízű Jelly Bellyt (zselés cukorkát) osztanak szét. Ez volt Reagan kedvenc rágcsálnivalója, akkor szokott rá, amikor a hatvanas években letett a pipát. A Jelly Belly már kaliforniai kormányzósága alatt is kikerült a tárgyalóasztalra, a Fehér Házba is bevitte Reagan.

március 30.

ARP2329099

A magát a Taxisofőr című film főhősével azonosító, szintén taxis John W. Hinckley rálő egy washingtoni szállodából kilépő Reaganre. A hat golyóból egy találja el az elnököt, a szívétől pár centire áll meg. "Vért köptem, a kórházban közölték, hogy golyó van a tüdőmben. Fáj, ha az emberre rálőnek" - emlékezett vissza az elnök, aki korábban csak forgatáson került imitált tűzpárbajba. Elnézést is kér a feleségétől, hogy elfelejtett lebukni, és van ereje viccelni az orvosokkal is, akiknek a műtét előtt azt mondja: "Remélem mindannyian republikánusok." 12 nappal később már nyilvános fellépéseket vállal, hogy bizonyítsa gyors felépülését. A testéből kioperált golyót az irodájában tartotta üveg mögött, Ez az! felirattal. Reagan volt az első amerikai elnök, aki túlélt egy merényletet. Hihetetlen népszerűségnövekedése is hozzájárult ahhoz, hogy a kongresszus elfogadta a 41,5 milliárdos megszorítást tartalmazó költségvetési javaslatát.

1983

március 8.

Reagan nevezetes beszéde az Evangélikusok Nemzeti Szövetségének rendezvényén, amelyben a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót.

március 23.

A csillagháborús program, hivatalos nevén stratégiai védelmi kezdeményezés (SDI) bejelentése. Célja földi és az űrbe telepített eszközök használata stratégiai atomfegyvereket hordozó ballisztikus rakéták ellen.

október

Október 23-án az addig is több támadás célpontjává váló, Reagan által békefenntartóként Libanonba küldött amerikai katonákat súlyos csapás éri, egy robbanóanyaggal megrakott teherautóval végrehajtott öngyilkos merénylet 241 amerikai katonával végez. Az elnök "gonosz és gyáva" tettnek minősíti a támadást, de a közvélemény figyelmét másra irányítja. A bejrúti támadás után két nappal amerikai csapatok bevonulnak Grenadába, hivatalosan azzal az indokkal, hogy megvédjék a szigeten tartózkodó ezer amerikai diákot a marxista puccsistáktól, valójában a karibi térségben erősödő kubai-szovjet befolyást ellensúlyozandó. Az invázió előtt Grenadában kubai segítséggel repülőteret építettek, a helyiek szerint turisztikai, az amerikaiak szerint katonai céllal. Az apró szigeten hatalmas létszám- és technikai fölényben lévő amerikai csapatok nem ütköztek komolyabb ellenállásba, kevés áldozatuk között volt olyan, akik tévedésből egymásra tüzeltek. Libanonból pedig kivonták az amerikai csapatokat.

1984

Bush és Reagan duplázás előtt

Hatalmas arányú győzelmet arat az elnökválasztáson, ellenfele, Walter Mondale csak saját államában, Minnesotában tudott nyerni.

1985

február 5.

Megszületik Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (labdarúgó, portguál), aki ugyan nem Ronald Reagan gyermeke, de róla kapta a nevét. A játékos anyja ugyanis csodálta az amerikai elnököt.

július 13.

Rákos daganatot távolítanak el Reagan a vastagbeléből. Augusztusban az orráról műtenek le rákos sejteket, októberben pedig újabb, hasonló operációt végeznek el rajta.

november 19-20.

A Reagan-Gorbacsov-találkozók első állomása, Genfben. A korábbi szovjet vezetőkkel távolságot tartó amerikai elnök - aki azzal viccelt, hogy a szovjet pártfőtitkárok mindig meghallnak, mielőtt találkozhatna velük, és két évvel korábban még a gonosz birodalmának nevezte a Szovjetuniót - Gorbacsovval hamar megtalálja a hangot. A 15 percesre tervezett négyszemközti megbeszélésük 1 óra 20 perces lesz.

1986

április 15.

Reagan elrendeli Líbia bombázását. Az indok: Líbia áll egy nyugat-berlini szórakozóhelyen elkövetett bombatámadás mögött. A detonációban 67 amerikai katona sérül meg, egy pedig életét veszíti. Reagan a terrorizmust támogató Kadhafinak akart üzenni a megtorlással.

október 11-12

Amilyen kedélyes hangulatú volt az első Reagan-Gorbacsov-találkozó, annyira nem hozott semmilyen eredményt a kölcsön leszerelés reményében létrejött második Reykjavikban. Gorbacsov azt kérte az amerikaiktól, hogy halasszák el a csillagháborús terveket, erről Reagan nem volt hajlandó tárgyalni.

november

Kipattan az Irán-kontra-botrány. A lényege: túszul ejtett amerikaiak kiszabadításáért cserébe az Irakkal harcoló Irán fegyvereket akar vásárolni. A terroristákkal nem tárgyalunk elvet félretéve titkos tárgyalások kezdődnek, előbb Izrael közbeiktatásával, majd az Egyesült Államok közvetlenül fegyvereket ad el Iránnak. Oliver North ráadásul egyébként logikus terve alapján túlszámlázzák a szállítmányokat, a többletbevételből pedig támogatják a nicaraguai kontrákat. Apró szépséghiba, hogy kongresszusi felhatalmazás nélkül mindez törvénysértő volt. Azt soha nem sikerült bebizonyítani, hogy a túszok kiszabadítását mindennél fontosabbnak tartó - nem mellékesen a nicaraguai kontrák támogatását is szívén viselő - Reagan az ügylet minden részletre engedélyt adott-e. Mindenesetre népszerűsége pillanatok alatt mélypontra, 67 százalékról 46 százalékra zuhant. Az elnök egy tévéműsorban elnézést kért, még ha felelősséget nem is vállalt a történtekért, és számos közeli munkatársa elvesztette az állását.

1987

január

Prosztataműtét végeznek el az elnökön. Júliusban harmadszor is rákos sejteket távolítanak el az orráról.

június 12.

A berlini falnál elmondott híres beszéd, amiben arra kéri Gorbacsovot, hogy bontsa le a várost megosztó betonfalat.

december 8.

000 ARP1784373

Gorbacsov elfogadja Reagan meghívását Washingtonba, ahol aláírják az INF, vagy a középhatótávolságú nukleáris erők szerződését. Fél évvel később Reagan moszkvai látogatással viszonozza a gesztust, ott ellenjegyzik a szerződést.

1989

78 évesen átadja hivatalát addigi alelnökének, George Bush-nak. Soha senki nem búcsúzott az elnöki poszttól ilyen magas népszerűségi mutatóval.

1991

Megnyílik a Ronald Reagan Elnöki Könyvtár.

1994

Augusztusban Alzheimer-kórt diagnosztizálnak nála, novemberben kézzel írt, érzelmektől fűtött levélben jelenti be a betegségét a nyilvánosságnak a 83 éves Reagan. Ezt követően teljesen visszavonul, és gyorsan le is épül. (Utolsó beszédét február 3-án mondta el.)

1998

A washingtoni repülőteret Reaganről nevezik el.

2001

Még életében elneveznek róla egy repülőgép-hordozót, amerikai elnökkel ez korábban még nem történt meg. Betegsége miatt nem tud részt venni az avatási ünnepségen, felesége engedi el a hajótestnek csapódó pezsgősüveget.

2004

június 5.

regan funeral - casket transfer- krauze 7

93 éves korában Reagan meghal kaliforniai otthonában.

Rovatok