Index Vakbarát Hírportál

A Schwarzwaldklinika befogadná Mubarakot

2011. február 8., kedd 08:58 | aznap frissítve

A Fekete-erdőben 800 méter magasan fekvő bühli Max-Grundig Klinika ideális helyszín a pihenéshez. Tiszta a levegő, az épületben mindenütt nagy terek, a falakon olajfestmények, a hálószobák falait nemesfával burkolták. A páciensek akár 200 négyzetméteres lakosztályokban szállhatnak meg.

Ideális a légkör a lábadozáshoz, pihenéshez és az újrakezdéshez, írja magáról a klinika. Az intézmény elsőosztályú orvosi ellátás nyújt, a komfort és a kiszolgálás a luxushotelek színvonalának megfelelő. Itt kezelték Viktor Juscsenkót és a korábbi orosz gazdasági minisztert, German Grefet.

A Spiegel szerint hamarosan erre a schwarzwaldi klinikára jelentkezhet be Hoszni Mubarak egyiptomi államfő. A lap szerint ebben az ügyben már fontos háttértárgyalások is folytak Németországban. Az egyiptomi elnök németországi kezeléséről szóló pletykák mögött így sokkal több van, mint azt eddig hinni lehetett.

A klinikának onkológiai osztálya is van. Korábban felröppentek hírek Mubarak állítólagos daganatos megbetegedéséről. 2010 márciusában a heidelbergi egyetemi klinikán kezelték, ahol epehólyag- és vékonybélpolip műtétet hajtottak végre rajta.

Ha Mubarak ide érkezne, Egyiptomnak megoldódna egy problémája, az államfő pedig a hangos bukás helyett csendesen háttérbe húzódhatna. Az ugyanakkor még kérdéses, hogy Mubarak akarja-e ezt. Jelenleg épp úgy néz ki, hogy szeretné megszilárdítani hatalmát, írja a Spiegel.

Mubarak esetleges németországi gyógykezelése politikai vitát keltett Berlinben. Martin Schulz az európai szociáldemokraták frakcióvezetője azt mondta: minden olyan lépést támogat, amely hozzájárul Mubarak méltóságteljes távozásához és az egyiptomi átmenet megkönnyítéséhez. Hasonló támogató nyilatkozatok érkeztek a kereszténydemokraták és a liberálisok köréből is.

Vannak azonban ellenzők is. A zöldek frakcióvezetője, Jürgen Trittin szerint Németország nem segédkezhet Mubarak menekülésében. Cem Özdemir a zöldek vezetője szerint biztosítékokra van szükség ahhoz, hogy Mubarak ne menekülhessen el a felelősségrevonás elől azzal, hogy egy németországi klinikára megy kezeltetni magát. "Németország nem lehett bukott diktátorok luxusszáműzetésének a helye" - mondta Cem Özdemir.

Rovatok