Index Vakbarát Hírportál

Fertőző agyhártyagyulladás Ungváron

2011. február 8., kedd 10:45 | aznap frissítve

Több mint félszáz beteget kezelnek fertőző agyhártyagyulladásra utaló tünetekkel Ungváron, a Kárpátalja megyei járványkórházban – adta hírül kedden az ua-reporter.com ungvári internetes hírportál Mihajlo Poljakra, a járványkórház főorvosára hivatkozva.

Poljak közölte: Ungváron jelenleg ugyan 58 beteget kezelnek, illetve figyelnek meg fertőző agyhártyagyulladás gyanújával, ám a betegséget eddig csak öt személynél diagnosztizálták.

Az első beteget, egy kisgyereket január közepén szállították a járványkórház intenzív osztályára, s a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni az életét – közölte, megjegyezve, hogy a fertőzés Ungvár roma lakossága körében jelent meg.

A főorvos elmondta: a fertőzés által érintett személyek kórházi kezelését a roma közösség rossz szociális körülményeire való tekintettel és a megelőző kezelés eredményességének biztosítása érdekében rendelték el.

Az orvosok szerint Ungváron nincs agyhártyagyulladás-járvány, mindössze a fertőzéses esetek minden évben megfigyelhető megszaporodásáról van szó - írta az internetes orgánum.

Kárpátalján hetek óta keringenek hírek arról, hogy tömeges megbetegedést okozó, cseppfertőzés útján terjedő járványos agyhártyagyulladás ütötte fel a fejét Ungvár és a hozzá közel fekvő Perecseny város romatelepein.

Rovatok