Index Vakbarát Hírportál

Moszkva: a Guardian újságírója visszatérhet, ha rendezi ügyeit

2011. február 8., kedd 20:18

Luke Harding, a The Guardian című brit lap tudósítója, akit a hét végén érvényes vízuma ellenére nem engedtek vissza Moszkvába, az orosz külügyminisztérium kedd esti közlése szerint vízuma érvényének lejártáig tovább dolgozhat Oroszországban, amennyiben "rendezi a dolgait".

Az előzmény az volt, hogy William Hague brit külügyminiszter telefonon kért felvilágosítást orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól, aki megígérte, hogy tisztázza az ügyet.

A BBC orosz honlapja szerint Londonban úgy tudják, hogy Hardingnak problémái voltak az orosz hatóságokkal, többször utazott engedély nélkül tiltott, illetve határ menti övezetekbe, és akkreditációját tavaly novemberben már csak a brit diplomaták közbelépésére hosszabbították meg.

A moszkvai külügyminisztérium most azzal indokolta Harding kitoloncolását – az újságírót a repülőtérről küldték vissza Londonba – hogy akkreditációját meghosszabbította ugyan, de nem vette át.

"Amennyiben Harding Moszkvában akar dolgozni vízuma lejártáig, rendeznie kell az akkreditációval összefüggő kérdéseket a külügyminisztérium sajtóosztályával. Amennyiben tiszteletben tartja a minden tudósító számára egyformán érvényes szabályokat, nem lesz probléma a beutazásnál" – áll az orosz külügyi közleményben.

A BBC ezzel kapcsolatban megállapította: nem teljesen világos, miről beszélnek az orosz diplomaták, ugyanis érvénytelenítették a vízumot, mely a hét végén lehetővé tette volna beutazását.

Oroszországban számos ellenzéki úgy ítélte meg kedden, hogy Harding kitoloncolásának politikai okai vannak, amennyiben cikkeiben tekintélyelvű, szélsőségesen korrupt maffiaállamnak nevezte és kíméletlenül bírálta Oroszországot.

Rovatok