Index Vakbarát Hírportál

Oroszország eltörli a téli időszámítást

2011. február 8., kedd 17:00

Dmitrij Medvegyev elnök egy fiatal tudósokkal tartott találkozón kedden bejelentette, hogy eltörli Oroszországban a téli időszámítást. Indoklásként azt hozta fel, hogy az időváltáshoz való alkalmazkodás stresszel és megbetegedésekkel jár.

Az elnök közlése szerint tavasszal, március utolsó vasárnapján állítják át utoljára az órákat, ősszel már nem állnak vissza a téli időszámításra. Oroszországban ez eddig minden évben október utolsó vasárnapján történt meg. Idén a nyári időszámítás március 27-én kezdődik, és október 30-án kellett volna visszaállni.

Medvegyev mostani döntése azt jelenti, hogy télen Oroszországban az áttérést megőrző országokhoz képest egy órával megnő majd az időeltérés. A nyári-téli időszámítás megszüntetéséről és az oroszországi időzónák számának csökkentéséről, mint lehetőségről Medvegyev első ízben 2009-ben, a parlament két házához intézett szokásos évi üzenetében beszélt.

Oroszország, illetve akkor még a Szovjetunió 1981-ben vezette be a nyári-téli időszámítást azzal, hogy ez lehetővé teszi a nappalok jobb kihasználását és az árammal való takarékoskodást. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy az átállás "elrontja" "belső órájukat", és akadt, aki egyenesen peres úton akart anyagi kompenzációt követelni azzal az indoklással, hogy az átállás károsítja egészségét.

Az állítólagos egészségi károkról mindvégig élénk vita zajlott, de az már többször bebizonyosodott, hogy az átállással elért energia-megtakarítás minimális.

Rovatok