Index Vakbarát Hírportál

Újraindul a kormányzás Tunéziában

2011. február 9., szerda 15:58

A tunéziai szenátus szerdán felhatalmazta Fued M. Bazaát, az ország ideiglenes államfőjét, hogy törvényerejű rendeletekkel kormányozzon, s ezzel lényegében megkerülje az előző, megbuktatott elnök idején megválasztott törvényhozást.

A szenátusi határozatot egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a testület. A képviselőház már hétfőn jóváhagyta ugyanezt a javaslatot, s így az elnöki aláírás, illetve a hivatalos közlönyben való megjelenés után az rögtön hatályba léphet.

Mohamed Gannúsi miniszterelnök szerdán, a szenátusi vitában azzal az indoklással kérte a tervezet elfogadását, hogy hagyni kell a kormányt dolgozni. Egyben sürgette a szemlátomást egyre türelmetlenebb lakosságot, hogy adjon időt az új vezetésnek.

Kedden például 400-500 ember hatolt be a Tunisz központjában álló kormányzósági épületbe, hogy munkát, illetve segélyeket követeljen.

"A nép követelései miatt szociális nyomás alatt állunk. Megértjük ezt. De figyelembe kell venni, hogy az állam egyelőre még nem képes mindezen követeléseknek eleget tenni. Nincs varázspálcánk" - érvelt Gannúsi a szenátorok előtt.

Az új törvény lehetővé teszi, hogy az ideiglenes államfő rendeleteket alkothasson többek között az általános amnesztiáról, a politikai pártok megszervezéséről, a terrorizmus és a pénzmosás elleni küzdelemről, illetve az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi dokumentumokat fogadjon el.

Gannúsi egyben bejelentette, hogy néhány napon belül legalizálni fogják azokat az előző elnök idején betiltott szervezeteket, melyek ezt kérték - köztük lesz az Ennahda (Újjászületés) nevű iszlám szervezet, illetve a baloldali Kongresszus a Köztársaságért is.

A miniszterelnök szerint a szervezetek legalizálása arra szolgál, hogy átlátható és tisztességes választásokat tartsanak majd az összes párt részvételével.

Az átmeneti kormányzat már korábban közölte, hogy hat hónapon belül elnök- és parlamenti választásokat szerveznek, bár a pontos dátumot nem adták meg. Ráadásul Tunéziában egyre többen bírálják ezt a tervet, tarthatatlannak mondva a féléves időtartamot.

Rovatok