Index Vakbarát Hírportál

Brutális kínzásokkal vádolják a hadsereget

2011. február 10., csütörtök 11:09

Beszámolók és emberi jogi szervezetek szerint az eddig semlegesnek mutatkozó katonák a háttérben több száz embert kínozhattak és verhettek meg, volt, akit állítása szerint naponta kétszer elektrosokkoltak.

Több száz - akár több ezer - kormányellenes tüntetőt fogott el az egyiptomi hadsereg az elmúlt két hétben - írja a Guardian. "A hadsereg eddig független volt, egyik oldalon sem avatkozott közbe. Ugyanakkor emberi jogi szervezetek szerint mostanra megváltozott a helyzet, azzal vádolják a katonákat, hogy részt vesz kormányellenes tüntetők eltüntetésében és megkínzásában" - írja a lap.

Korábban a titkos rendőrség lépett fel ehhez hasonlóan, azonban a hadsereget az elmúlt évtizedekben nagy tisztelet övezte. Ezért is fogadták a tüntetők ujjongva a tüntetések kezdetén az utcákról visszavont rendőrök helyét elfoglaló katonákat, akiket a megmentőiknek tartottak.

A háttérben törik meg a tüntetőket?

A hadsereg az utcákon hivatalosan nem állt a kormányellenes tüntetők vagy a Mubarak-pártiak oldalára sem, a kormányzat pedig többször is hangsúlyozta, hogy a katonák nem lépnek majd fel erőszakosan a békés tüntetők ellen. A Guardiannek nyilatkozó áldozatok és emberi jogi szervezetek beszámolói alapján azonban úgy tűnhet, hogy a hadsereg a háttérben próbálja megtörni a tüntetőket.

A Guardian több olyan őrizetbe vett emberrel is beszélt, akiket állításuk szerint összevertek és megkínozták a katonák, miközben azzal vádolták őket, hogy külföldi országoknak, Izraelnek, vagy éppen a Hamásznak dolgoznak. Többeket a Tahrír térnél álló Egyiptomi Múzeumban tartottak fogva. Emberi jogi szervezetek szerint több szabadon engedett emberen is elektrosokk nyomait találták, a katonák fellépését szervezett megfélemlítési akció részének tartják.

Bajonettel fenyegették

A brit lapnak nyilatkozó, huszonhárom éves Asraf állítása szerint éppen orvosi eszközökkel sietett a Tahrír téren felállított egyik orvosi sátorhoz előző pénteken, amikor megállították a katonák. Azzal vádolták, hogy az ország külföldi ellenségeinek dolgozik, majd nekiestek a puskáikkal.

A múzeumnál felállított ideiglenes katonai bázisra vitték. "A katonák rúgni kezdtek a földön, az egyikük folyamatosan a lábam közé célzott" - mondta mi történt, miután azt válaszolta, hogy jobb kormányzást szeretne. "Hoztak egy bajonettet, és azzal fenyegettek, hogy megerőszakolnak vele." Állítása szerint azt mondták neki, hogy ott helyben megölhetik, vagy örökre eltüntethetik egy börtön mélyén, és senki sem tudná meg soha.

A verést még órákon át folytatták, majd több súlyosan megkínzott férfival együtt egy szobába zárták, mondta Asraf. Végül tizennyolc órával később engedték el, de figyelmeztették, hogy ne menjen vissza a Tahrír térre.

Egy másik férfit állítása szerint azért kezdték el ütni és sokkolni, mert igazoltatásakor egy kormányellenes szórólapot találtak a táskájában. "Ezután az Abdin rendőrőrsre vittek, mire megérkeztem, már értesítették az ottani katonákat, hogy "egy kémet" hoznak" - mondta. Az őrsön így aztán újabb félórás verés várt rá, majd pénteken kétszer, szombaton pedig egyszer elektrosokkolták, mielőtt elengedték.

Aktivisták, újságírók, tüntetők a listán

Emberi jogi szervezetek szerint az őrizetbe vettek között vannak emberi jogi aktivisták, jogászok és újságírók. Az átlagos tüntetők sem úszták azonban meg, a katonák állítólagos áldozatai közül néhányan csak a kijárási tilalmat szegték meg, másokat azért adtak át nekik, mert "gyanúsnak" tűntek. A többségüket már szabadon engedték, ugyanakkor még mindig több száz, vagy akár több ezer embert eltűntként tartanak nyilván.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet 119 esetet jegyzett fel, amikor a katonák őrizetbe vettek tüntetőket, de ennél sokkal többen kerülhettek legalábbis egy időre fogságba. Bahgat szerint ráadásul a Kairóban regisztrált esetek mellett több vidéki városban is hasonló visszaélések történhettek.

"Szokatlan, és tudomásunk szerint példátlan, hogy a hadsereg ilyet tegyen" - mondta a beszámolókban szereplő kínzásokról Hoszam Bahgat, egy egyiptomi jogvédő szervezet igazgatója. Az eddigi beszámolók szerint a különböző szervezetek aktivistáit arról faggatták, hogy melyik külföldi szervezetnek dolgoznak, míg az átlagos tüntetőktől csak azt akarták tudni, hogy miért mentek ki a Tahrír térre.

Elveszhet a bizalom a hadseregben

Egyelőre hivatalosan még nem reagáltak a Guardianben megjelent állításokra, azonban ha bebizonyosodik, hogy a katonák valóban szervezetten és rendszeresen megvertek és megkínoztak tüntetőket és aktivistákat az elmúlt két hétben, az alapjaiban változtathatja meg a több százezer tüntető hozzáállását az utcára kirendelt katonákhoz. A hadsereg ráadásul nemcsak az aktuális vezetőket képviseli, hiszen a monarchia megdöntése óta a hadsereg áll az ország élén, ezért a bizalom elvesztése alapjaiban rengetheti meg a mostani rendszert.

Rovatok