Index Vakbarát Hírportál

A nyugat eltussolná a koszovói szervkereskedelem ügyét

2011. február 14., hétfő 18:25

A nyugati kormányok régóta tudták, hogy a koszovói szervkereskedésben a helyi politikai elit is részt vett, mégsem tettek semmit, és a felelősségük miatt nem is lesznek hajlandóak a vádak alapos kivizsgálására – állítja egy lapinterjúban az Európa Tanács jelentéstevője.

A svájci Dick Marty a Delo című szlovén napilapnak adott szombaton interjút, amelyet az euobserver.com uniós honlap ismertetett. Marty megismételte, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (KLA) volt vezetője, Hashim Thaci jelenlegi kormányfő neve sűrűn felbukkant a nyugati hírszerzői és diplomáciai jelentésekben, "de a nyugati politikusok kitartóan hallgattak róla".

Marty még decemberben hozta nyilvánosságra jelentését arról, hogy a kilencvenes években Koszovóban külön táborokban tartották a szerb foglyokat, akiket megöltek, majd kioperált szerveiket a nemzetközi fekete piacon értékesítették. Az Európai Unió koszovói rendőrségi és igazságügyi missziója (EULEX) már megkezdte az állítólagos vádak kivizsgálását, de Marty szerint kétséges, hogy a tanúk hajlandóak lesznek a bizonyítékaik felfedésére, mert nincsenek garanciák a bizalmas adatkezelésre.

"Az összes fordító helyi, rengeteg a helyi munkatárs, ezért még a legbizalmasabb információk is rendszeresen kiszivárogna" – mondta Marty:

"Ha kiadom az általam meghallgatott tanúk nevét, azonnal fenyegetésnek teszem ki az életüket." A svájci politikus azt javasolja, hogy külföldön állítsanak fel egy külön vizsgálati egységet megfelelően hiteles tanúvédelmi programmal – amit szerinte az EU nem tesz meg, mert kiderülne, hogy korábban nem tettek semmit.

"Tudják, hogy a tanúim tényleg beszélnének és elárulnák, hogy az európai politikusok nagy része tudatában volt annak, mi történik Koszovóban" – mondta Dick Marty.

Rovatok