Index Vakbarát Hírportál

Teheránban káosz van

2011. február 14., hétfő 16:33 | aznap frissítve

Több ezer ellenzéki indult az egyiptomi-tunéziai szolidaritási tüntetésre az egyik központi tér felé, de szemtanúk szerint a rendőrség és a biztonsági erők útakadályokkal és könnygázzal útjukat állták. Estére feloszlatták a tömeget, közben egy embert lelőttek.

Szemtanúk elmondása szerint az ellenzékiek hétfő délután egy széles sugárúton tartottak a Teherán központjában található Azadi (Szabadság) tér felé, amely a tüntetők egyik hagyományos gyülekezési helyének számít. A helyszínre több száz rendőrt vezényeltek. Korábbi jelentések szerint nem került sor összecsapásokra, később azonban szemtanúk már arról számoltak be, hogy a biztonsági erők könnygázzal próbálják feloszlatni a tömeget, más hírek szerint festékpatronnal is lőttek rájuk.

"Ezrek gyülekeznek... nem skandálnak szlogeneket....A biztonsági erők könnygázt vetettek be, hogy feloszlassák a tömeget a Huszein imám tér közelében" – mondta el az egyik szemtanú. A BBC tudósítói szerint viszont a városban káosz van, a hatósági tilalom ellenére több ezren eljutottak a belvárosba, ahol azt kiáltozzák, hogy "halál a diktátorokra!" Az ország más részein is gyűléseket tartottak az ellenzékiek, Iszfahán városában szemtanúk szerint több százan vonultak utcára.

Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetők egy héttel ezelőtt kértek engedélyt a tunéziai és az egyiptomi felkelést támogató hétfői gyűlésekre, de a hatóságok betiltottak minden demonstrációt, attól tartva, hogy kormányellenes megmozdulásba csap át a szimpátiatüntetés. Ennek ellenére Muszavi honlapja, a Kaleme.com és Karubié, a Sahamnews.org hétfő délutánra tüntetésre hívott a fővárosban különböző ellenzéki csoportokat.

A Kaleme.com tájékoztatása szerint Muszavi minden vonalas és mobiltelefonja ki van kapcsolva vasárnap óta. Hétfő reggel pedig rendőrautók állták el a házához vezető zsákutcát. Múlt csütörtök óta lényegében házi őrizetben van a másik ellenzéki vezér, Mehdi Karubi volt parlamenti elnök is.

A BBC tudósítói szerint estére feloszlatták a tömeget, és kikapcsolták az áramszolgáltatást, elérhetetlenné tették az internetet és zavarták a műholdas hírcsatornákat. A megmozdulás során egy embert lelőttek – jelentette a félhivatalos Fars hírügynökség, a tüntetés szervezőit téve felelőssé az illető haláláért.

Az iráni vezetés hivatalosan álláspontja szerint támogatja az egyiptomi tüntetőket, a teheráni tüntetéseket ugyanakkor a két ellenzéki vezető politikai lépésének tartja. A reformista ellenzék 2009 decemberében vonult utoljára utcára, akkor nyolcan vesztették életüket a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban.

Rovatok