Index Vakbarát Hírportál

Három héten belül megkezdődhet Tóásó pere Bolíviában

2011. február 16., szerda 11:40

Legkésőbb három héten belül megkezdődhet Bolíviában a terrorizmussal vádolt Tóásó Előd pere, mondta a hvg.hu-nak a csaknem két éve börtönben ülő férfi ügyvédje. A védő szerint három-négy hónap alatt döntés születhet az ügyben. A védelem arra a videofelvételre is támaszkodna majd, amelyen állítólag a titkosszolgálat megbízásából éppen lefizetik az ügy korábbi koronatanúját.

Hamarosan, három héten belül megkezdődik Bolíviában Tóásó Előd büntetőpere, írja a hvg.hu. A La Paz-i San Pedro börtönben fogva tartott Tóásót azzal vádolják, hogy a bolíviai-horvát-magyar állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo által vezetett csoport tagjaként 38 másik társával együtt részt vett az Evo Morales bolíviai elnök elleni állítólagos összeesküvésben és  terrorcselekmények előkészítésében.

Rózsa Florest és két társát, az erdélyi származású Magyarosi Árpádot és az ír állampolgárságú Michael Dwyert 2009 áprilisában kommandósok lőtték le Santa Cruz egyik szállodájában. Az akciót csak Tóásó és Tadics élte túl, őket őrizetbe vették, és azóta előzetes letartóztatásban ülnek Bolíviában.

Gianni Prado Herrera, Tóásó ügyvédje szerint, a bíróság három-négy hónapon belül döntést hozhat az ügyben, de legkésőbb jövő áprilisig mindenképpen le kell folytatniuk az eljárást. A bolíviai szabályok szerint ugyanis a büntetőperek három évnél nem tarthatnak tovább, ebből pedig a gyanúsítottak őrizetbe vétele óta már eltelt egy év és tíz hónap.

A védelem az eljárás alatt arra videofelvételre támaszkodna, amelyen állítólag a titkosszolgálat megbízásából éppen lefizetik az ügy korábbi koronatanúját. A pénzt állítólag azért kapta az a bizonyos tanú, hogy örökre elhagyja Bolíviát. A kormány bejelentette, hogy megvizsgálja a felvételt.

Tóásó védője a hvg.hu-nak megerősítette, hogy több panaszt is emelt az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) emberjogi bíróságánál amiatt, hogy ügyfelei alapvető jogait megsértették. Egyebek mellett azért fordult a bírósághoz, mert Tóásót és Tadicsot több mint 18 hónapig vádemelés nélkül tartották fogva.

Rovatok