Index Vakbarát Hírportál

Újabb ciklon tépázza Ausztráliát

2011. február 16., szerda 11:09

Két héten belül már a második ciklon sújtja Ausztráliát: a szakadó esővel és akár 130 kilométeres óránkénti széllökésekkel kísért, Carlos névre keresztelt trópusi vihar szerdán csapott le az ország északi részére.

A vihar az Északi terület szövetségi állam fővárosában, Darwinban fákat döntött ki, és villanyvezetékeket szakított le. A ciklon "szeme" szerdán az észak-ausztráliai város közvetlen közelében haladt el, de a meteorológiai szolgálat jelentése szerint csütörtökön visszakanyarodhat oda.

A szélsőséges időjárás miatt az iskolákat és a kormányzati épületeket bezárták, a darwini repülőtér pedig nem indított és nem fogadott járatokat. A helyieket figyelmeztették, hogy az erős szél miatt lehetőleg ne menjenek ki az utcára. A rendőrök házról házra jártak az alacsonyan fekvő, part közeli külvárosi részeken, és tájékoztatták az ott lakókat, hogy a szokatlanul magas dagály miatt az áradás veszélye fenyeget.

A Carlost az öt fokozatú Saffir-Simpson-skálán az 1-es kategóriába sorolták, de a meteorológusok előrejelzése szerint csütörtökön 2-es fokozatúra erősödhet.

Darwin városát 1974-ben sújtotta Ausztrália egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája: a Tracy ciklon szinte teljesen lerombolta a várost, és 71 ember halálát okozta. Az elemi csapás után, az épületek biztonságára vonatkozó szigorúbb előírások figyelembe vételével, újjáépítették Darwint.

Két héttel ezelőtt a Yasi trópusi vihar Queensland államban okozott komoly pusztítást.

Rovatok