Index Vakbarát Hírportál

Fáraószobrot találtak egy kairói kuka mellett

2011. február 17., csütörtök 13:17 | aznap frissítve

Egy 16 éves fiú találta meg a kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumából a kormányellenes tüntetések alatt ellopott egyik felbecsülhetetlen értékű fáraószobrot - közölte csütörtökön az egyiptomi antikvitásokért felelős Zahi Hawass.

A kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumából eltűnt, Ehnaton fáraót ábrázoló szobrot egy 16 éves fiú találta meg, a tüntetések fő helyszínének számító Tahrír téren. A felbecsülhetetlen értékű műalkotásra egy szemetesláda közelében bukkant a fiú, aki hazavitte magával a szobrot.

Az alkotást nagybátyja azonosította, aki a kairói amerikai egyetem egyik professzora, és ő jutatta vissza a hatóságoknak - közölte Zahi Hawass. A szobrot az egyik legszebbnek tartják, amely Ehnaton fáraót ábrázolja és Hawass elmondása szerint jól mutatja, milyen ügyesek voltak az akkori idők egyiptomi művészei. Az alkotást restaurálják, majd kiállítják.

Hawass pár nappal korábban közölte, hogy több mint egy tucatnyi ókori műtárgyat loptak el a múzeumból, köztük több fontos műtárgyat. Az ellopott tárgyak között van egy Tutanhamon fáraót ábrázoló aranyozott faszobor és egy másik, őt ábrázoló szobor több része.

A Hoszni Mubarak elleni demonstrációk fő színhelyéhez közel eső múzeumba január 28-án törtek be fosztogatók, a tüntetések harmadik napján, amikor a rendőrséget visszavonták az utcákról. A múzeumot eleinte civilek próbálták megvédeni a fosztogatóktól, élő láncot alkottak az épület körül. Később már a hadsereg egységei védték az épületben található felbecsülhetetlen értékű tárgyakat.

Rovatok