Index Vakbarát Hírportál

Előremenekül a szudáni elnök

2011. február 21., hétfő 11:02

Nem indul újra a 2015-ös elnökválasztáson Omar el-Besír szudáni elnök, jelentette be a Nemzeti Kongresszus (NCP), a kormánypárt egyik tisztviselője. A lépés állítása szerint az ország demokratizálását célzó reformok része.

A Nemzetközi Büntetőbíróság által háborús bűnök és népírtás vádjával keresett 67 éves politikus 1989-ben puccsal került hatalomra. 2010. áprilisában újraválasztották, azonban a szavazást az ellenzék szerint elcsalták, sok párt bojkottálta a választást.

A párt tisztviselője szerint Besíren nincs nyomás, a döntésnek nincs köze az arab világot megrengető tüntetésekhez. A nyitás az NCP politikai stratégiájának része, mondta.

Besír személyesen nem szólalt meg, ugyanakkor az előző héten a hírek szerint már jelezte, hogy kész lemondani, amennyiben 60 évben határozzák meg a fontos politikai tisztségek felső korhatárát.

Az ellenzék szerint a kormányzat csak az esetleges utcai tüntetéseket próbálja elkerülni a bejelentéssel.

Február elején Besír hivatalosan is elfogadta az ország déli részének elszakadását. A népszavazás eddig nem hivatalosnak számító eredménye szerint a déliek 98,83 százaléka voksolt az olajban gazdag régió elszakadása mellett. A referendumot az országban két évtized át dúló, mintegy 2 millió halálos áldozatot követelő polgárháború után rendezték meg.

Rovatok