Index Vakbarát Hírportál

Pozsony ingyen akar élelmiszert osztani

2011. február 22., kedd 19:21

Lisztet és tésztaféléket fog osztani a legszegényebbeknek a szlovák kormány, hogy ezzel is enyhítse az élelmiszerek árának emelkedését, amely Szlovákián kívül más államokban is érezhető.

Amennyiben megvalósulnak az elképzelések, az ingyen élelmiszerekhez már a tavasszal hozzájutnak a leginkább rászorulók. Az illetékes állami szervek már ki is írták a nyilvános pályázatot 45 ezer tonna gabona feldolgozására az állami tartalékból.

Az, hogy konkrétan ki lesz jogosult az ingyen lisztre, élelmiszerre egyelőre nem világos. A több mint ötmillió lakosú Szlovákiában jelenleg mintegy 190 ezer személy kap szociális segélyt. Családtagjaikkal együtt ez mintegy 374 ezer emberről, az ország lakosságának majdnem hét százalékáról van szó.

Az élelmiszerárak gyors emelkedése tavaly nyáron kezdődött Szlovákiában. Januárban éves szinten 5,8 százalékkal voltak magasabbak az élelmiszerárak. A kormány azt állítja, hogy ez alapvetően a világpiaci fejlemények következménye.

Radicová nem zárta ki, hogy a kormány esetleg csökkenti az élelmiszerekre kivetett áfát.

Robert Fico volt kormányfő az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke szerint a kormány képtelen az ország problémáinak kezelésére. Az ingyenes élelmiszerek osztása "szégyenteljes és megalázó", és "Afrika szintjére" süllyesztené Szlovákiát.

Szlovákiában 2004-ben, még a Dzurinda kormány idején valóságos éhséglázadások voltak, a megszorító intézkedések nyomán a keleti, romák által sűrűn lakott országrészben élelmiszerboltokat fosztottak ki, embereket támadtak meg.

Rovatok