Index Vakbarát Hírportál

Tízezren őrjöngenek a Tripoli reptéren

2011. február 24., csütörtök 23:46

A csütörtökön evakuált brit állampolgárok szerint a tripoli nemzetközi repülőtéren mintegy tízezren próbálnak feljutni valamelyik gépre, a helyszínt káosz és tömeghisztéria jellemzi.

"Minden poggyászomat elveszítettem, az emberek szó szerint egymás testén taposva próbálnak az ajtóhoz jutni. Már térdre rogytam, ahogy a kollegám is, amikor egy líbiai rendőr mindkettőnket karon ragadott és felhúzott, miután megmutattuk az útlevelünket" – mesélte egy középkorú nő.

Egy másik utas arról számolt be, hogy a reptér biztonsági őrei az őrjöngő tömeg feje fölött a levegőbe lőttek, hogy visszanyerjék az uralmat a helyzet fölött. A terminál tele van tunéziai, algériai és egyiptomi vendégmunkásokkal, akiknek nincs útlevele, de mindenképpen el akarnak menekülni.

"Egyszerűen kijöttek a repülőtérre, és letáboroztak. Az addig rendezett terminál őrjöngő emberek és a poggyászuk zavaros masszájává vált. Mozdulni sem lehetett". A check-in pultoknál az utasok egymással és a biztonságiakkal is összeverekedtek.

A Guardian úgy tudja, hogy a brit kormány által bérelt gépek darabjának költsége 80 ezer font. A személyzetnél több tízezer dollár készpénz van, hogy kifizethessék a reptéri költségeket Líbiában. A jelek szerint nem volt jó ötlet katonai helyett polgári gépeket küldeni, mert lelassult az evakuáció.

A polgári gépeket közvetítő bókercég ugyanis nem tudott olyan, biztosítással rendelkező pótgépet és személyzetet találni a műszaki okok miatt a londoni Gatwick repülőtéren rekedt járat helyett, akik vállalták volna az utat Líbiába.

A brókercég vezetője szerint Líbiában káosz van, a kommunikációs csatornák és a szokásos légiközlekedési metódusok használhatatlanok. Mindez kényes és nagy kihívást jelentő helyzetet eredményezett, és lelassította az evakuáció ütemét.

Rovatok