Index Vakbarát Hírportál

Elosztanák az észak-afrikai menekülteket

2011. február 25., péntek 11:03

Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Ciprus, Málta és Görögország aggódik leginkább az Észak-Afrikából érkező, várható menekülthullám miatt, ezért megegyezést sürgetnek az unión belül, hogy ne kelljen egyedül viselniük a menekültek befogadásának terhét - írja a BBC.

A hat ország közös menekültrendszert akar létrehozni 2012-re az EU-ban, ami nem nagyon tetszik például a briteknek, az osztrák külügyminiszter pedig egyenesen azt mondta: ha országa a balkáni háború alatt több százezer menekültet tudott befogadni, akkor Olaszország is megbirkózik azzal a pár ezer menekülttel, aki eddig érkezett.

Az olaszok azonban bibliai méretű exodusra, 2-300 ezer líbiai menekültre számítanak. Mivel a legtöbb érkező nem csupán gazdasági, hanem inkább politikai menekült, ezért Európának az emberi jogi egyezményekre tekintettel kötelessége befogadni.

Eddig a legtöbb menekült a Tunézia és Olaszország között fekvő Lampedúza szigetére érkezett, mely eddig is a legnagyobb belépési pontja volt az Európába igyekvő menekülteknek. A forrongások kezdete óta ötezer, főként tunéziai állampolgár menekült ide.

Rovatok