Index Vakbarát Hírportál

Gond van a busehri atomerőművel

2011. február 28., hétfő 18:01

A Roszatom orosz nukleáris energetikai korporáció hétfőn megerősítette azt a korábbi iráni bejelentést, hogy a Busehrben orosz közreműködéssel épülő atomerőműből el kell távolítani a fűtőelemeket.

Ali Asgar Szoltanije, Iránnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) akkreditált nagykövete szombaton közölte: "technikai" problémák miatt Iránnak ki kell vennie a fűtőelemeket a busehri atomerőműből, hogy vizsgálatoknak és technikai műveleteknek vesse alá azokat. Az iráni illetékes nem tért ki a zavar okaira, s arra sem, hogy meddig áll fenn ez a helyzet.

A Roszatom közleménye szerint a fűtőelemek eltávolítása "elővigyázatossági intézkedés, amely azért vált szükségessé, mert a hűtőrendszer egyik szivattyújában fémrészecskéket találtak, s félő, hogy ezek bejutnak a reaktorba." A fémrészek a szerelés során elkövetett hibák miatt kerülhettek a berendezésbe.

A busehri atomerőművet, amely Teherántól mintegy 1200 kilométerre délre, a Perzsa-öböl mellett található, 2010 augusztusában nagy hírverés mellett avatták fel, majd novemberben indították be. Áprilisban (az eredeti tervekhez képest négy hónap késéssel) kapcsolták volna az elektromos hálózatra. További két blokk építését is tervbe vették.

Az első reaktorblokk a nyugati és az orosz technika keveréke. A Siemens német vállalat mérnökei a sah megbízásából 1974-ben kezdték meg az atomerőmű építését. 1995-ben Irán az orosz Atomsztrojexport vállalatot bízta meg a létesítmény befejezésével, egymilliárd dollár értékben.

Rovatok